Ob odsotnosti Marit Bjoergen, Charlotte Kalla in Justyne Kowalczyk, največjih tekmic za kristalni globus, ni izkoristila "jokerja" v tej igri in ga je praktično brez boja prepustila Italijanki Arianni Follis. "Preprosto sem bila preveč naivna. Mene bi zlahka prepričali, da resnični Miklavž obstaja," je bila slikovita. "V izločilnem četrtfinalu sem bila premalo borbena, premalo agresivna, kar bi morala biti tudi na račun ostalih dveh Vesne in Katje. Nič ni podarjeno. Ali pa ne bi smela narediti male napake v kvalifikacijah, kar bi potem stvari obračalo drugače, saj 20. čas kvalifikacij ni bil dobro izhodišče. Vseeno, gremo naprej," je v mislih odrinila Düsseldorf in vse usmerila v visokogorski Davos, tradicionalno prizorišče s tekmama na 10 kilometrov klasično in v drsalnem sprintu na visoki nadmorski višini nad 1500 metri, zato tudi priprave na Rogli. Prav v Davosu je dosegla zadnjo zmago v svetovnem pokalu zunaj etapnih tekem. V drsalnem sprintu je prehitela sedaj nepremagljivo Marit Bjoergen, Aino Kaiso Saarinen, ki se po poškodbi vrača v karavano prav na tej tekmi, Vesno Fabjan in Hanno Falk, ki še vedno buri duhove in tehničnega delegata FIS zaradi spornega prerivanja na sprintu v Düsseldorfu.

"Enake cilje imam na obeh tekmah. Že vnaprej pa vem, da mi bo na nedeljskem sprintu težje, ker nekatere v soboto ne bodo startale," je opozorila trenutno sedma v razvrstitvi "globusa". Ta bojazen slovenske tekaške kraljice je nemara odveč. S hitro regeneracijo praktično nikoli nima slabih izkušenj. Celo več, naporen ritem ji ustreza bolj kot drugim. To dokazuje tudi niz uspehov z 42 zmagovalnimi stopničkami na zaporednih težkih tekmah.

Seveda pa se skoraj zagotovo slovenskim srečanjem ne bo mogla izogniti. V Davosu bodo Vesna Fabjan, Katja Višnar in Alenka Čebašek po izvrstnem izkupičku v Düsseldorfu še bolj napadalne, še bolj samozavestne. "Rešpekt" do Petre so že zdavnaj izgubile. Vsem mlajšim, željnim dokazovanja, je še poseben izziv prav ona. Od tod tudi zgrešena naivnost, da ji bodo nemara puščale malo več prostora za prehitevanje. Varovanke Vladimirja Korolkeviča se ne bojijo nobene tekmice več. "Sedaj se zavedam, da svet tudi tu ni rožnat," pravi liderka rumenega cunamija Petra Majdič, ki ima na sprintu vseeno veliko prednost - trasa na stadionu Bunda je za vzdržljive.