S svojim ravnanjem je pri preostalih bankah, ki so bile pripravljene Merkurju zagotoviti petletno posojilo, povzročila val ogorčenja, saj je Hypo za razliko od preostalih bank celo lastnik Merkurja in bi mu moralo biti najbolj v interesu, da se Merkur izogne stečaju. Tako so na primer v Abanki Vipi, eni tistih bank, ki za razliko od Hypa ni financirala menedžerskega odkupa Merkurja, a je zdaj pripravljena podjetju pomagati, pojasnili, da take odločitve avstrijske banke niso pričakovali. "Abanka si je vedno prizadevala za rešitve, ki bi podjetjem dejansko pomagale iz težav." Kljub temu so se včeraj banke, ki so bile doslej pripravljene sodelovati v sindikatu bank, že začele usklajevati, da bi tudi same dale Merkurju posojilo pod enakimi pogoji kot Hypo, torej zgolj za pol leta. V NLB kot agentu sindiciranega posojila sicer še ne komentirajo odločitve Hypa, saj bodo čakali na uradno oziroma dokončno odločitev te avstrijske banke. To pojasnilo nakazuje, da bodo domače banke z NLB na čelu in tudi s pomočjo slovenskih oblasti poskušale vložiti dodatne napore, da Hypo vendarle prepričajo k odločitvi, da sodeluje v sindikatu bank pod istimi pogoji.

Dosedanja nekooperativnost banke Hypo je zlasti slabo znamenje za preostale upnike Merkurja, ki bodo kmalu glasovali o podpori prisilni poravnavi. Vprašanje je namreč, ali bi kranjsko okrožno sodišče in upniški odbor sploh soglašala z morebitno odločitvijo bank, da Merkurju namesto dolgoročnega posojila, ki ga za doseganje prihodkov iz prodaje predvideva tudi načrt finančnega prestrukturiranja, odobrijo zgolj kratkoročno posojilo. Načrt finančnega prestrukturiranja namreč temelji na treh ključnih predpostavkah: zagotovitvi likvidnostnega posojila z odplačilno dobo petih let, reprogramu posojil in dokapitalizaciji. Ker uprava Merkurja upniškemu odboru in sodišču ne more zagotoviti, da bi lahko v pol leta odplačala posojilo, obstaja resna nevarnost, da se z drugačnimi pogoji zagotovitve likvidnosti ne bosta strinjala. V tem primeru bo moral Merkur kljub prizadevanju uprave in preostalih bank ter dobaviteljev, da bi ga ohranili kot delujoče podjetje, v stečaj.

Delež Hypo Alpe Adria Bank International pri posojilu Merkurja znaša 4,4 milijona evrov od skupaj 35 milijonov evrov. Nekaj bank v tuji lasti, ki so za razliko od banke Hypo sicer manjše kreditodajalke Merkurja, je že pred časom zavrnilo možnost novega kreditiranja Merkurja, tako da se je prvotno predvideni znesek sindiciranega posojila že znižal iz 40 na 35 milijonov evrov. Deset bank je v zadnjih dneh pristalo na zagotovitev petletnega posojila, Hypo pa je zahteval dodatna zavarovanja, ki mu jih Merkur ni sposoben dati, ali državno poroštvo, ki ga tudi ni mogoče zagotoviti v tako kratkem času.

Hypo včeraj sicer ni izključil možnosti kasnejšega reprogramiranja posojila, če bi uprava Merkurja zagotavljala pozitivne rezultate in se osredotočila tudi na dodatne oblike reševanja družbe. Toda preostale banke kljub temu niso skrivale razočaranja in presenečenja nad ravnanjem celovške banke. Že včeraj smo opozorili, da je bila namreč banka Hypo največja financerka menedžerskega odkupa Merkurja, saj je v določenem obdobju Merfinu posodila okoli 75 milijonov evrov. Na račun izčrpavanja Merkurja v času, ko ga je vodil Bine Kordež, je poplačala pomemben del svoje terjatve, tako da je na koncu ta znašala le še 38 milijonov evrov. Poleg tega je Hypo z okoli 15 milijoni evrov financirala tudi menedžerje Merkurja, medtem ko ji Merkur trenutno dolguje nekaj manj kot 40 milijonov evrov. Hypo Leasing je tudi lizingodajalec Merkurja, saj ima v lasti deset trgovskih centrov, prek oddajanja teh pa se je v preteklosti tudi financiral menedžerski odkup Merkurja. Potem ko je v začetku oktobra prva zasegla delnice Merkurja, s katerimi je Merfin zavaroval posojila bankam, je s skoraj 25-odstotnim deležem celovška Hypo postala tudi največja lastnica Merkurja. Zato je toliko bolj presenetljivo, da za posojilo zahteva poroštvo Republike Slovenije. Ob tem ne gre pozabiti, da tudi organi pregona preiskujejo sume kaznivih dejanj pri financiranju menedžerskega odkupa Merkurja, pri katerem je banka Hypo igrala pomembno vlogo.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si