Kot je na predstavitvi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor povedal Partljič, je še pred petimi leti mislil, da nikoli ne bo pisal avtobiografije, čeprav jih izredno rad bere, saj se mu je vedno zdelo, da se s tem samovoljno postavljaš v središče dogajanja. A na pobudo prijateljev in založbe se je naposled le odločil za to.

Kot pove že podnaslov Ljudje, kraji, dogodki v mojem življenju, je vanjo zajel vse, kar je oblikovalo njegovo osebnost. "Poskušal sem stvari prikazati takšne, kot sem jih jaz videl, čeprav bo morda kdo jezen," je povedal. "Vse, kar je bilo v meni, sem iztisnil v to knjigo. To je največ, kar sem uspel v življenju narediti," je dejal.

Prijatelj, režiser Vinko Möderndorfer, je izpostavil, da je avtobiografijo težko pisati, saj pisatelj težko ostane objektiven. "A mislim, da je Tonetu to zelo dobro uspelo."

Obenem meni, da je knjiga več kot le zbirka spominov. "Pozna se, da jo je spisal dramatik, saj so vsi liki zelo živi, polna je človeških drobcev, ki bogatijo zgodbo in ravno to je tisto, kar dela to delo literaturo," je ocenil.

Čeprav je Partljič znan predvsem po humorističnih delih, je njegova najnovejša knjiga več kot le zabavna. "Knjiga je preplet osebnih izkušenj, kjer humor ni v prvem planu. Morda tudi njegova dela gledamo preveč le s humorističnega vidika," je izpostavil ribiški kolega, literarni kritik Matej Bogataj.

Tudi sam Partljič pravi, da ni želel napisati zabavne knjige. "Seveda sem opisal tudi vedre dogodke. A najbolj sem se osredotočil na ljudi in dogodke, ki so me naredili Partljiča, kakršen sem, torej tudi grenke," je dejal.

Obenem ni hotel napisati avtobiografije s pesimističnim koncem. "Moja knjiga ni tako, da ko me bo vzelo, bo konec sveta," je dejal.

Knjiga je razdeljena na tri dele, kjer prvi govori o njegovem otroštvu in mladosti v Pesnici, drugi o učiteljevanju, študiju in kazenskem postopku, tretji pa o njegovih letih kot gledališčnik, pisatelj, poslanec in upokojenec.

Avtobiografija, ki jo je predstavil danes, ne pomeni, da je potegnil črto pod svojim ustvarjanjem. "Imam blodnje, da bom še kaj naredil," je poudaril Partljič, ki se je ljudem med drugim vtisnil v spomin s televizijsko komedijo Moj ata, socialistični kulak.