"Edino, kar je pri tem razveseljivo, je, da nenehno pada število poškodb otrok," je včeraj povedal Janez Vidovič z generalne policijske uprave, kjer so tudi za letošnjo zimo pripravili preventivni projekt "Bodi zvezda, ne meči petard", v okviru katerega obiskujejo osnovne šole in mlade opozarjajo na nevarnosti pirotehnike, seveda pa bodo policisti objestne in predrzne ljubitelje pokalic v skladu z zakoni tudi preganjali.

Petardo mu je razneslo v ustih

Drznim ljubiteljem pirotehnike ali njihovim nedolžnim žrtvam se veseli december nemalokrat predčasno konča na operacijski mizi v ljubljanskem kliničnem centru. Tam vsako leto sprejmejo od 13 do 22 pacientov, ki so se poškodovali s pirotehniko. "Tipične so poškodbe zaradi objestnosti, ko nekdo pirotehnični izdelek vrže v množico, pri hudih poškodbah pa je evidentna nepravilna uporaba. Nekateri petarde celo predelujejo ali jih vežejo skupaj, to pa so potem primeri, ko jim odtrga 'pol roke'," nam je svoje izkušnje opisal dr. Simon Herman s travmatološkega oddelka ljubljanskega kliničnega centra (KC), ki pravi, da se vsako leto srečajo s približno tremi primeri trajne invalidnosti zaradi petard. Največkrat gre za odtrgane prste in hude poškodbe oči, spomni pa se tudi primera, ko je nekemu možakarju prižgano petardo med "kajenjem" razneslo v ustih. "Večina ljudi se ne zaveda, kako hudo je, če ti odtrga prst, ter da je prste povsem nemogoče reimplantirati. Pri eksplozijskih poškodbah reimplantacija ni mogoča, prst je uničen, treba ga je celo še sčistiti in malo skrajšati," nam je pojasnil dr. Herman, ki pravi, da je okoli 40 do 50 odstotkov žrtev pirotehnike najstnikov, ter da jih polovica "obišče" urgenco na silvestrovo. O vplivu alkohola na poškodbe s pirotehniko zato ne gre dvomiti, maligani pa so pogosto vzrok tudi za druge "praznične" poškodbe. "V veselem decembru imamo zaradi alkohola vsak dan več primerov hujših poškodb kot zaradi pirotehnike v celi sezoni," je zato še dodal dr. Herman.

Pokanje še vedno pomembnejše od estetike

Čeprav so petarde že tretjo zimo prepovedane, jih mnogi še vedno kupujejo na črnem trgu, hodijo ponje v tujino ali pa si jih iz inozemstva naročajo kar prek spletnih trgovin. Policisti so lani zasegli kar 110.706 kosov prepovedane pirotehnike in izrekli 171 kazni, ki za fizične osebe znašajo od 400 do 1200 evrov. Čeprav kazni niso nizke, je zanimanje za petarde še vedno veliko, kar nam je potrdil tudi Aljoša Jureš, prodajalec v trgovini s pirotehničnimi izdelki Signal: "Povpraševanja po petardah je še vedno izjemno veliko. Mi jim potem kot alternativo ponudimo signalno pištolo in strelivo, ki ni opredeljeno kot izdelek, katerega glavni učinek je pok, čeprav poči še bolj kot petarda. Stranke sicer najbolj usmerjamo v nakup ognjemetnih baterij, ki so tudi najbolj varne," nam je izkušnje s kupci in njihovimi željami opisal Jureš. Glasnejši kot je izdelek, bolj so zainteresirani za nakup: "Kupcem je najpomembnejši pok. Tudi ko kupujejo baterije, so njihove želje, da močno 'rukne'. To jim še vedno pomeni več kot estetika."