Po pojasnilih tiskovne predstavnice Generalne policijske uprave MNZ Vesne Drole dela pri gradnji nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki jih izvaja SCT, potekajo z zmanjšano zmogljivostjo oziroma z zamudo. Kot zatrjujejo naši viri, je razlog v tem, ker SCT zamuja s plačili svojih podizvajalcev.

Droletova pravi, da znaša vrednost gradbenih del nacionalnega forenzičnega laboratorija 5,69 milijona evrov. Prva podfaza, ki predstavlja gradnjo novega objekta, mora biti dokončana do avgusta prihodnje leto. Druga faza, ki vključuje rekonstrukcijo objekta, pa mora biti končana v 164 dneh po uvedbi v delo. "To pomeni, da mora biti najprej zaključena novogradnja, in sicer tako v gradbeno- obrtniškem in instalacijskem delu kot tudi v delu, ki ni predmet pogodbe z izvajalcem SCT, da bi se lahko pričela izvedba druge podfaze," razlaga Droletova. Na vprašanje, ali nameravajo v kratkem unovčiti bančno garancijo zaradi zamude gradbenih del, pa je Droletova odgovorila, da jo bodo unovičili, ko bodo izpolnjeni pogoji za takšno dejanje. "Bančno garancijo za dobro izvedbo del je možno unovčiti tudi pred rokom za zaključek prve podfaze," dodaja Droletova.

V MORS razlagajo, da dela pri rekonstrukciji vzletno-pristajalne steze na letališču v Cerkljah sicer potekajo po načrtu. Kljub temu pa se s SCT dogovarjajo o spremembi terminskega načrta pri betonarskih delih. "Na območju letališča je postavljena betonarna. Pogoj za začetek betonarskih del, ki bodo predvidoma trajala šest tednov, pa so temperature, ki v času del ne smejo biti nižje od desetih stopinj Celzija," razlagajo v MORS.

V zadnjem času so vse glasnejše govorice, naj bi SCT pripravljal predlog za prisilno poravnavo. Po najnovejših informacijah naj bi mu pri tem pomagala Stanislav Drolc in Milan Škof, ki sta pred začetkom prisilne poravnave Vegrada svetovala tudi temu gradbenemu podjetju. V morebitni prisilni poravnavi SCT naj bi imel pomembno vlogo tudi Boris Medved, ki je pred začetkom stečaja krajši čas vodil Vegrad. Medved pravi, da s SCT poslovno sodeluje, medtem ko zanika kakršno koli vlogo pri njegovem reševanju. Odgovorov na vprašanja, med drugim, ali držijo naše informacije, naj bi s pomočjo Drolca, Škofa in Medveda pripravljali prisilno poravnavo, v SCT včeraj do zaključka redakcije niso posredovali.

sebastjan.morozov@dnevnik.si