Kriminalistično preiskavo, ki je bila izvedena na 28 naslovih v Ljubljani, Kopru, Kranju, Celju in Slovenj Gradcu, vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), z namenom iskanja dokazov za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja.

NPU je v preiskavi dva meseca uporabljal prikrita preiskovalna sredstva. Po prvih ocenah je nastalo za več deset milijonov evrov premoženjske škode, je pojasnil Robert Črepinko, namestnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada.

Spodaj si oglejte video!

Hišne preiskave potekajo tudi pri nekdanjemu predsedniku uprave Binetu Kordežu na Lancovem, kot tudi na domovih njegovih najbolj tesnih sodelavcev. Preiskovalci tako preiskujejo Marto Bertoncelj in Janjo Kraševec.

Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je za STA pojasnila zgolj to, da v predkazenskem postopku opravljajo določena preiskovalna dejanja in da glede na fazo postopka drugih podatkov ne morejo posredovati.

Okoli 15. ure je na center za pridržanje na Policijski postaji Moste prišla tudi Kordeževa odvetnica Marija Hladin, ki je dejala, da ni utemeljenih razlogov za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja ter da bo Kordež verjetno hitro spet svoboden, je poročala TV Slovenija.

Preiskave v Naklem že navsezgodaj

Kriminalisti so na sedež Merkurja v Naklo prišli že ob 6. uri zjutraj. Zaposleni, ki so želeli v poslovno stavbo, iz nje do preklica ne bodo smeli. Kriminalisti v Merkurju še vedno opravljajo pogovore s člani nove uprave, ki je posle prevzela v začetku julija. Zaposleni iz finančnega in računovodskega sektorja zaradi zavarovanja dokazov zaenkrat ne smejo v svoje pisarne.

Stavbo Merkurja v Celju so kriminalisti zapustili kmalu po 11. uri. S seboj so odnesli škatlo z dokumenti. Preiskavo pa so po neuradnih, a zanesljivih podatkih opravili v finančnem delu Merkurja in pri vodjih komerciale.

Kot je znano, je Bine Kordež po propadlem menedžerskem odkupu odstopil konec junija, nedavno pa je prekinil tudi pogodbo o zaposlitvi. Nekdanjemu vodstvu Merkurja očitajo, da je izčrpavalo podjetje v letih 2007, 2008 in 2009. S preiskovanjem sumov kaznivih dejanj v Merkurju se po naših informacijah ukvarjajo tudi drugi državni organi.

Sedanji predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je za TV Slovenija dejal, da preiskava še poteka, predvidoma pa bo končana do 22. ure. Po njegovih besedah kriminalisti preiskujejo poslovanje v času letih 2008 in 2009 ter v prvi polovici letošnjega leta.

Jelovčan: Moja največja napaka je bil odhod v Merfin

Nekdanji član uprave Merkurja Milan Jelovčan je medtem za spletne Finance pojasnil, da so kriminalisti na njegovem domu iskali vse v povezavi z Merkurjem in Merfinom. "Dal sem jim tudi dokumentacijo v zvezi s tem," je dejal in pojasnil, da je njegova največja napaka, da je šel v Merfin. Kriminalisti mu niso rekli, da bi bil osumljenec. "Neko obrazložitev so dali v zvezi z dogajanjem v Merkurju. Meni je pač logično, da so me kot nekdanjega člana uprave obiskali," je še dejal.

Kriminalisti obiskali tudi Taxgroup

Kriminalisti so obiskali tudi Taxgroup Klemna Sešoka v Ljubljani, ki je svetovalo menedžerjem Merkurja pri odkupu podjetja. Kot so sporočili iz družbe, so preiskovalci hišno preiskavo opravili v prostorih računovodstva družbe Merfin, ki se nahajajo na enakem naslovu kot družbe skupine Taxgroup. Hišna preiskava se je nanašala na predkazenski postopek zoper Kordeža in Bertoncljevo, sta v izjavi zapisala direktorja Klemen in Matija Šešok.

POP TV je sicer še poročala, da naj bi Klemen Šešok Merfinu svetoval, kako pred policijo s prikrivanjem pravega sedeža Merfina skriti dokumente.

Televizija je objavila elektronsko pošto med Šešokom in Kordežem, iz katere je razvidno, da je Šešok 22. oktobra lani Kordežu napisal, da se lahko zgodi, da bo v naslednjih dneh ali tednih prišlo do policijske preiskave na sedežu Merfina. Kordeža je zato pozval, da prestavijo sedež na Verovškovo 55, kjer imajo v najemu prostore.

Računovodja Merkurja Mitja Selan pa naj bi kasneje poslal elektronsko pošto, v kateri je zapisal, "če zdaj spremenimo naslov, se Taxgroup ne izogne novinarjem, sploh če se preselimo v prostore, ki jih najema Taxgroup".

Pridržan naj bi bil tudi Oto Brglez

Po poročanju POP TV pa naj bi bili poleg Kordeža, Bertoncljeve in Kraševčeve pridržan Oto Brglez iz podjetja Kograd IGEM, ki pa naj bi bil po neuradnih podatkih že izpuščen. Pridržanje je bilo sicer odrejeno za 48 ur in preiskovalni sodnik se lahko kadarkoli odloči, da kogarkoli izpusti, lahko pa ga pošlje tudi v pripor, če oceni, da za to obstajajo razlogi.

Večmesečno zbiranje obvestil

Današnja preiskovalna dejanja so posledica večmesečnega zbiranja obvestil preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada o sumu storitve omenjenih kaznivih dejanj. Predkazenski postopek usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, je sporočil predstavnik policije Drago Menegalija.

V Merkurju potrdili preiskavo

Predstavnik za stike z javnostmi pri Merkurju Rok Istenič je za STA potrdil obisk predstavnikov Nacionalnega preiskovalnega urada v Naklem in Celju. Kot je povedal, jim preiskovalci niso razložili, kaj pravzaprav iščejo. Dodal je, da so preiskovalci še vedno v stavbi uprave v Naklem, kjer trenutno potekajo pogovori s člani uprave.

Zaenkrat preiskovalci v Merkurjevih prostorih v Naklem niso zasegli nobenih dokumentov, z njimi pa po besedah Isteniča sodelujejo. Preiskovalci zaposlenim niso dovolili v pisarne.

Kriminalisti tudi v Celju

Okoli osem kriminalistov je preiskovalo finančno poslovanje celjskega dela Merkurja. Zaposlene so ob prihodu v službo spraševali ali delajo v Merkurju ali Mersteelu. Zaposleni so trenutno tam normalno na delovnih mestih, kriminalisti pa so pojasnili, da naj bi preiskava trajala vsaj do 16. ure.

Preberite tudi:

HTC Dva izplačal Kordeževe iz Merfina kar z Merkurjevim denarjem

Tajne dogovore razkril Bine Kordež, Janez Bohorič jih zdaj zanika

Razkrivamo tajni dogovor Bohoriča in Kordeža ob začetku menedžerskega odkupa Merkurja

Letno poročilo razkriva milijonsko oškodovanje Kordeževega Merkurja

Zaradi posojil Binetu Kordežu težko spijo tudi nekateri direktorji

Več člankov o Merkurju in o sagi enega največjih slovenskih podjetij si preberite TUKAJ.