Med slovenskimi kandidati za medalje je bila prva v vodi Šmidova, ki je vodila vse do končnice tekme in dosegla nov slovenski rekord 2:22,88. V napetem finišu jo je za desetinki ugnala Rusinja Anastazija Čaun, tretja je bila z velikim zaostankom Italijanka Chiara Boggiatto.

»Pričakovala sem dober izid, državni rekord, in želela sem si kolajno, Borut (Petrič op. p.) jo je napovedal, a nisem vedela, ali mi bo res uspelo. Jaz sem maksimalno zadovoljna, moja prva kolajna...« je bila vesela Šmidova, plavalka, ki bi o svoji plavalni poti, samostojnem življenju in selitvi iz kluba v klub lahko napisala knjigo.

Kolajna je za Šmidovo postala realnost že po prihodu v Eindhoven. »Resno sem o njej začela razmišljati po Budimpešti in zdaj, ko sem videla prijave. Res hvala Borutu, Triglavu in seveda Radovljici, kjer sem lahko trenirala,« je v valu veselja povedala 20-letna Kranjčanka.

»Vedel sem, da se lahko bori tudi za zlato. Na koncu si morda celo ni upala zmagati, ampak rezultat je perfekten, tudi uvrstitev. Gremo naprej. V plavanju ni bilo praktično nobene napake, morda malce premalo agresiven prihod v cilj in uresničila bi se moja napoved o zlatu,« je povedal njen trener Borut Petrič, legenda slovenskega plavanja, evropski prvak leta 1981 na 400 prosto.

Po podelitvi na 200 prsno so se v vodo pognali tekmovalci na 100 delfin. Branilec srebra z lanske tekme v Carigradu Mankoč je tokrat osvojil bron, ki ga je napovedal po polfinalu. Zmagal je Nemec Steffen Deibler, drugi pa je bil Nizozemec Joeri Verlinden in tretji Mankoč.

»Vsaka kolajna mi veliko pomeni, čeprav se je odnos po lanski tekmi, ko je bila prekinjena moja serija na 100 mešano, le nekoliko spremenil. Moj glavni cilj bo SP v Dubaju in današnji izid je dobra napoved za december. Pričakoval sem celo, da bom počasnejši in da bo to vseeno zadostovalo za bron, a pričakoval sem tudi, da bosta počasnejša Deibler in Verlinden,« je nastop ocenil Mankoč.

Ta je bil navdušen tudi nad nastopom Šmidove. »Res super izid in enkratno plavanje. V cilju je izgubila zlato, kar se je v preteklosti zgodilo tudi meni, a to so izkušnje. Tanja bo imela za to še veliko priložnosti. V plavanju, obratih, skoku in drugje ima še velike rezerve za napredek in prišla bo tudi do zlata,« je slovensko junakinjo dneva pohvalil bržkone najizkušenejši plavalec prvenstva, ki je kolajno osvojil že na 12. EP v 25-metrskih bazenih.

Že v prvem finalu dneva je z osebnim rekordom 8:22,77 in petim mestom najboljšo uvrstitev na članskih tekmovanjih dosegla dvakratna mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder. »Želela sem si osebni rekord in ga odplavala. O kolajni nisem razmišljala, seveda pa si jo vsi plavalci želimo,« je povedala Odrova, ki so ji številni pripisovali možnosti za bron. Le mesto za njo je pristala reprezentantka Radovljice Nina Cesar, ki ni skrivala, da si je želela še kakšno sekundo boljši dosežek: »Želela sem stisniti vse iz sebe, a je bilo težko. Upam, da bo v Dubaju boljše.«

Izkazala se je tudi Katja Hajdinjak, ki je na 50 delfin kar dvakrat popravila slovenski rekord. Popoldne se je ura ustavila pri 26,87 sekunde, kar je sploh prvi slovenski dosežek pod 27 sekundami. »Pod 27. Zelo sem zadovoljna. Vem, da je še rezerva, a res se je vse lepo izšlo,« je ocenila plavalka Olimpije. sta, šr