Sobota, 27. novembra

Danes se začenja 26. festival lezbičnega in gejevskega filma (FLGF), ki se bo sklenil 5. decembra. Po lanskem vpogledu v zgodovino slovenskega filma se bo letošnji festivalski program osredotočil na velikana sovjetskega filma, Eisensteina in Paradžanova, ki sta svojo homoseksualnost ne samo živela, pač pa tudi izražala v svojem delu.

Nedelja, 28. novembra

Južna Koreja in ZDA bodo v duhu zadnjih incidentov, ko je Severna Koreja na svojo južno sosedo izstrelila več raket, izpeljale skupno vojaško vajo.

Torek, 30. novembra

ZDA in Panama bodo po pričakovanjih podpisale sporazum o izmenjavi davčnih podatkov, kar naj bi bil prvi korak pri tlakovanju poti za brezcarinski sporazum med državama.

V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo premierno uprizorili predstavo Mačka na vroči pločevinasti strehi ameriškega dramatika Tennesseeja Williamsa, v režiji Ivice Buljana. Najverjetneje najbolj poznana verzija drame je filmska, ki je nastala leta 1958 v režiji Richarda Brooksa.

Po številu sej najbolj obremenjeni notranjepolitični odbor bo na zahtevo poslancev ljudske stranke na 42. izredni seji razpravljal o tem, kako se je lahko zgodilo, da je zastaral sodni postopek v zadevi Satex. Za zdaj tako mariborsko sodišče kot tudi tožilstvo trdita, da sta storila vse, da do zastaranja ne bi prišlo, vseeno pa poslanci zagotovo ne bodo skoparili s kritikami in očitki na račun obeh.

Sreda, 1. decembra

Po vsem svetu bodo obeležili svetovni dan boja proti aidsu.

Začel se bo 26. slovenski knjižni sejem. Po lanskem jubilejnem sejmu so organizatorji tudi letos pripravili vrhunsko prodajno razstavo novih knjig, ki bo s spremljevalnim kulturnim programom potekala v vseh treh preddverjih Cankarjevega doma. Obiskovalci bodo v družbi knjig in kulture lahko uživali do nedelje zvečer.

Potem ko je državni zbor po splošni razpravi ocenil, da so štirje zakoni o cestnem prometu primerni za nadaljevanje postopka, bo odbor za promet opravil drugo branje. Za zdaj nič ne kaže, da bi se odrekli več kot tisoč evrov visokim kaznim za prehitro vožnjo ali za vožnjo v vinjenem stanju, čelade za kolesarje v mestnem prometu pa verjetno ne bodo obvezne.

Četrtek, 2. decembra

Po številu izrednih sej ne zaostaja niti državni zbor. Tokrat se bo sestal na že 34. seji v tem mandatu. Na dnevnem redu bo predlog SDS, da bi iz zakona o gospodarskih družbah črtali možnost tihih družbenikov, ker naj bi ti bili zgolj oblika prelivanja državnega denarja v zasebne žepe in sploh priložnost za druge malverzacije. Bistveno pomembnejše pa bo drugo branje novega pokojninskega zakona, ki bo očitno odločilno za usodo pokojninske reforme. Če bo večina sprejela zahteve DeSUS in SLS, se bo precej povečala možnost, da bo reforma tudi sprejeta.

Petek, 3. decembra

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo v vesolje izstrelila plovilo Discovery, ki bo na mednarodno vesoljsko postajo poneslo nekaj nujno potrebnih rezervnih delov.