Deskar iz Dragočajne se je pred sezono ločil od reprezentance in po novem dela po samostojnem programu oziroma programu, ki ga je zanj pripravil do letošnje sezone njegov kondicijski trener Dragan Bosnič. Slednji bo imel po novem več obveznosti, tekmovalcu pa bo s servisiranjem in logistiki pomagal tudi Boštjan Sevšek.

"Sam se v reprezentančnem konceptu, ki v času, ko sem sam začenjal, niti ni bila sestavljena, nisem več videl, saj si enostavno želim biti bolj fleksibilen. Samostojni program mi to omogoča, s svojimi referencami sem si zagotovil, da bom sodeloval z različnimi trenerji. Prav v prejšnjih dneh sem se v ZDA pripravljal skupaj s Kanadčani, s katerimi sem sodeloval že pred olimpijskimi igrami. Nekaj sprememb sem opravil tudi pri opremi. Tekmoval bom z novo ploščo, ki zahteva tudi nekoliko debelejšo desko. Cilj zamenjave je, da boljše nastopam tudi na razritih progah," je na današnji novinarski konferenci dejal Flander.

Nekdanji svetovni prvak, tudi strasten deskar na vodnih valovih, je imel v zadnjih letih veliko zdravstvenih težav, zato se je odločil, da nekaj stori tudi v tem pogledu. Prišel je do zaključka, da je zaradi ukvarjanja z dvema športoma enostavno preobremenjen, predvsem ga utrujajo pogosti in dolgi leti. "Na letalih oziroma letališčih pogosto zbolim. Zaradi suma na mononukleozo sem avgusta po obisku Mauritiusa celo razmišljal, da končam kariero. A sem hitro prišel k sebi in se začel pripravljati na sezono. Toda odločil sem se, da vendarle zmanjšam ritem. Zaradi tega bom v prihodnje več treniral doma, seveda če nam bo pomagalo vreme. Nekdanji selektor Gilles Jaquet nas je vse preveč vozil okoli, jaz pa imam Krvavec praktično na dvorišču," meni Flander.

Zadnje dneve je formo pilil v Koloradu, kjer je bil zelo zadovoljen z razmerami in tudi pripravljenostjo. Na dveh kontrolnih tekmah je dvakrat prepričljivo dobil kvalifikacije, čeprav priznava, da konkurenca ni bila najmočnejša. "Za sezono so bili to ključni dnevi, z njimi pa se zelo zadovoljen. V kvalifikacijah sem bil skoraj neverjetno hitrejši od drugih, slalom sem tudi dobil, v veleslalomu pa sem imel težave z opremo. Prav dejstvo, da se mi nova plošča v veleslalomu rada zlomi, me tudi najbolj skrbi. A verjamem, da bomo še pravočasno rešili tudi to težavo," je optimistično razpoložen deskar, ki je lani v svetovnem pokalu zasedel četrto mesto, nekaj takega bi rad ponovil tudi letos.

"Po lanski sezoni sta se poslovila Mathieu Bozzetto in J.J. Anderson, tako da imam dva konkurenta manj. V svetovnem pokalu bom poskušal ponoviti lansko četrto mesto, ali pa ga celo izboljšati, čeprav bo težko. Moj glavni cilj pa je svetovno prvenstvo. Po lanskih olimpijskih igrah, ki se niso iztekle po mojih željah, želim v La Molini doseči tisto, za kar treniram. To pa je gotovo kolajna. Že od samega začetka priprav sva z Bosničem formo načrtovala za januar," je svoje cilje predstavil Flander, ki se je poleti podal tudi v modne vode, po novem pa je tudi lastnik športne akademije ŠARF. Ta bo mladim ponudila možnost, da postanejo dobri deskarji, a deskanje na snegu ne bo edino, kar ponuja akademijo. Flandrovi sodelavci bodo namreč učili vse vrste deskanja in pa tudi gorsko kolesarstvo.