Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Save, bodo o vseh nadaljnjih dogodkih v povezavi z nameravano odprodajo delnic Abanke Vipa javnost tekoče obveščali.

Zeleno luč za prodajo 23,83-odstotnega deleža v Abanki Vipa je nadzorni svet Save prižgal 18. novembra, že takrat pa so v Savi napovedali, da bodo svoj delež prodali skupaj z nekaterimi drugimi delničarji Abanke. Kdo vse od lastnikov Abanke se bo pridružil Savi pri prodaji delnic, ni znano, so pa prodajo svojega 3,71-odstotnega deleža že potrdili v družbi Vipa Holding.

Po podatkih s spletne strani Abanke je največji lastnik Zavarovalnica Triglav (25,60 odstotka), preostalih devet največjih lastnikov pa je Sava (23,83 odstotka), GB (9,99 odstotka), Triglav Vzajemni skladi - Delniški Triglav steber 1 (7,32 odstotka), Hit (6,15 odstotka), BPT (4,75 odstotka), Vipa Holding (3,71 odstotka), Daimond (3,55 odstotka), Zvon Ena Holding (2,42 odstotka) in Slovenska odškodninska družba (2,24 odstotka).

V Savi so se za prodajo deleža v Abanki Vipa odločili po neuspešnem poskusu združevanja Gorenjske banke in Abanke Vipa. Sava sicer namerava celoten postopek prodaje skupaj z ostalimi partnerji izvesti v prvi polovici leta 2011.

Sava in ostali delničarji Abanke Vipa želijo svoje deleže v banki prodati po najvišji možni ceni. Ta bi morala biti bistveno višja od trenutne borzne cene, še posebej zato, ker računajo na prevzemno premijo. "Seveda pa bo cena, po kateri bomo prodali, odvisna tudi od interesa na trgu," je pred časom za STA dejal predsednik uprave Save Janez Bohorič.

Sava si za Abanko po Bohoričevih besedah želi kupca, ki bo plačal pošteno ceno za delnice, ki bo imel strateški interes za ohranjanje aktivnosti banke na slovenskem trgu in ki bo izpolnjeval pogoje, ki jih bodo za soglasje s prodajo postavili regulatorji, torej Banka Slovenije, Agencija za trg vrednostnih papirjev in urad za varstvo konkurence.

Abanka, ki jo vodi Jože Lenič, je glede na bilančno vsoto tretja največja banka v Sloveniji; po podatkih Združenja banka Slovenije je imela v letu 2009 8,8-odstotni tržni delež.