»S šestim mestom in rekordom sem zadovoljna, saj tega dosežka glede na priprave nisem pričakovala. A tudi na tej tekmi se je videlo, da še nisem v pravi formi, začela sem prepočasi. Vem, da sem ta izid sposobna plavati tudi v 50- metrskem bazenu in naredila bom vse, da ga bom dosegla poleti v Šanghaju,« je ocenila Klinarjeva in pritrdilno pokimala na vprašanje, ali bi bila v poletni formi iz Budimpešte tokrat v igri za odličja.

Nekoliko negotova je ta čas prva slovenska plavalka tudi pred paradnim nastopom na 400 mešano, a se ji optimizem po državnih rekordih dviguje: »Tukaj kaže, da sem v boljši formi, kot sem mislila, a pravega občutka še nimam. Jutri imam še test na 100 mešano in dva dni časa. Upam, da bom do tekme dobila nekaj tistega pravega občutka.«

V središču pozornosti pa je bil tudi 32-letni Peter Mankoč. Ilirijan, ki brani lani osvojeno srebro na 100 delfin, se je v finale prebil s četrtim dosežkom 51,83. »Malce bolj sem se že potrudil, zdaj se moram še obriti, pa bom še hitrejši. Plavanje je bilo že kar lepo, a mislim, da imam vsaj še pol sekunde rezerve,« je za danes napovedal Mankoč, ki poudarja, da sta prva favorita na tekmi Nemec Steffan Deibler in Nizozemec Joeri Verlinden.

Svoja najboljša letošnja izida je dosegel tudi Radovljičan Robi Žbogar, ki je tekmovanje na 100 delfin z 52,74 končal kot 13. »Odlično, dvakrat najhitreje letos, čeprav v drugo le za nekaj stotink,« je dobre volje bazen po prvem dnevu zapuščal Žbogar. V ogrevanju na 100 hrbtno je bila 13. tudi Anja Čarman z novim najboljšim letošnjim izidom 59,74. »To je moja ogrevalna disciplina in lahko sem zadovoljna. Posebno, ker me je tako zagrabilo v križu, da sploh nisem mogla narediti pravega starta. Upam, da bom težave rešila do nastopa na 200 hrbtno,« je povedala nekdanja dvakratna evropska prvakinja.

Le mesto slabša je bila mlada plavalka Ilirije Tjaša Vozel, ki je bila prezadovoljna že s prvim polfinalom v karieri, na koncu pa si je 16-letnica želela nekaj boljši izid kot dosežek 31,67. Vozlova ni skrivala, da jo je zvila trema, zato se je startnega kamna oprijela, kot bi bil njen, in tam zapravila priložnost za nov slovenski rekord in tudi morebitno uvrstitev v finale. »Bila sem preveč napeta, tudi plavala sem na silo. Škoda. Glede na merjenje hitrosti na treningih bi se lahko uvrstila tudi med osmerico.«