Omenila je, da se še kako zaveda, kako pomemben je sprint v klasiki v petek, v soboto 5 kilometrov klasično in v nedeljo drsalno zasledovanje na 10 kilometrov. Prva "etapna dirka" bo zelo pomembna v boju za kristalni globus, saj vsak tekmovalni dan zmagovalcu prinaša (le) 50 točk, skupnemu zmagovalcu pa 200. "Tukaj je tako pasje mrzlo, da se prav zaradi pomembnosti tekem bojim za pljuča. Prilagoditev bo ključna," je pripomnila. Vendar ker Ivan Hudač z očesom zelo pozornega strokovnjaka na treningu bistvenih posebnosti ni opazil, se ekipa lahko bolj posveti tudi statistiki.

Za Petro je Ruka najuspešnejše prizorišče svetovnega pokala. Sprinterska kraljica je na Laponskem, v deželici Božička tik ob polarnem krogu, zmagala 25. novembra 2006 (2. Kuitunen, 3. Bjoergen) - prvič pod taktirko Hudača, 1. decembra 2007 (2. Jacobsen, 3. Prochazkova) in 29. novembra 2008 (2. Andersson, 3. Kowalczyk), lani pa jo je na klancu, ki so ga organizatorji zaradi njenega niza poimenovali po njej, premagala prav neuničljiva Justyna Kowalczyk. Drugi niz je na daljši rok. Šele tik pred olimpijskimi igrami je v kanadskem Canmoru z 11. mestom (zaradi padca v polfinalu) prekinila januarja 2007 začet neverjeten neprekinjen niz petnajstih tekem na zmagovalnih stopničkah. V olimpijskem parku Whistler je bila "lady drama" kljub padcu v luknjo znova na starih pozicijah.

Ta dva niza (Kuusamo 1112) in "stopničke 2007-2010" sedme tekačice tridesetletja pa bodo že na sprintu trčili v niz uspehov Marit Bjoergen. Tretja tekačica tridesetletja je po olimpijskem zlatu v Petrini paradni disciplini zmagovala vseh šest uradnih tekem svetovnega pokala po olimpijadi z zmago na "finalni turneji" vred. Poseben dan pa bo pravzaprav sobota. Po Dnevnikovi statistiki bo to njena točno 200. posamična tekma v svetovnem pokalu v 12 sezonah, od prve 9. januarja 1999. Po tem ji v konkurenci ni para. Zmage, stopničke in uvrstitev med deseterico šteje v 20 - 40 - 92. Tri mesece mlajša mišičasta Marit je pri številki 173, zmagala je na 40 tekmah. "Hočete vedeti, kateri od naju se bo bolje izšlo? Počakajmo najprej do petka," Petra Majdič ni želela biti vedeževalka.