Zaradi slabitve naložbe v Merkur in terjatev do Merfina ter delnic NFD Holdinga je Sava v prvih treh četrtletjih ustvarila kar 62,2 milijona evrov čiste izgube, izguba celotne skupine pa je presegla 80 milijonov evrov. Skupno so morali v Savi letos oblikovati za skoraj 110 milijonov evrov oslabitev naložbe v Merkur in terjatev do Merfina, oslabitve preostalih naložb pa so znašale še dodatnih deset milijonov evrov.

Čeprav so še marca v Savi pričakovali, da bodo za svoj 20-odstotni delež Merkurja dobili več kot 115 milijonov evrov, jim je Merfin za manj kot odstotek Merkurjevih dejansko plačal vsega pet milijonov evrov, preostalih 19 odstotkov Merkurja pa zdaj Sava v svojih bilancah vrednoti na zgolj še 3,1 milijona evrov oziroma na 12,5 evra za delnico.

Posel z Merkurjevimi menedžerji, zbranimi v družbi Merfin, pa je negativno vplival tudi na finančno sliko Save. Od začetka leta se je kapital Skupine Sava znižal za dobrih 120 milijonov evrov na 351,7 milijona evrov in tako dosegel najnižjo vrednost po decembru 2003. Samo posel z Merfinom in Merkurjem je kapital Save znižal za 104,5 milijona evrov, premoženje pa še za dodatne štiri milijone.

Konec septembra je imela Skupina Sava za 376,7 milijona evrov finančnih obveznosti, kar je približno toliko kot konec leta 2008, in slabih 40 milijonov evrov manj kot konec lanskega decembra. Finančne obveznosti matične družbe Sava so konec septembra znašale 312 milijonov evrov, od česar bančna posojila predstavljajo 245,5 milijona evrov, obveznosti iz naslova obveznic 26,5 milijona evrov, preostalih 40 milijonov evrov pa so si v Savi sposodili pri odvisnih družbah.

Finančni dolg pa so letos Savi pomagale znižati predvsem njene hčerinske družbe, ki so junija, ko je postalo dokončno znano, da je Savina naložba v Merkur resno ogrožena, Savi izplačale za kar 17 milijonov evrov dividend. Prav to izplačilo dividend je tudi zmanjšalo izgubo, ki bi jo sicer ustvarila Sava, dodatno pa je imelo pozitiven vpliv tudi na kapital matične družbe. Poleg tega je NFD Holdingu Sava letos uspelo poplačati za 18 milijonov evrov posojil, iz naslova dividend Abanke Vipa in Gorenjske banke pa je Sava dobila še dodatnih 11,8 milijona evrov. V Savi so letos opazneje zmanjšali tudi obseg depozitov pri bankah, in sicer za 20,3 milijona evrov.

Omenjenih prihodkov v Savi niso uporabili le za razdolžitev, temveč so 11 milijonov evrov namenili tudi za dokapitalizacijo njihove nepremičninske družbe Sava IP, 0,6 milijona evrov za dokapitalizacijo družbe Energetika Sava, več milijonov evrov za nakupe delnic NFD Holdinga, slabe tri milijone evrov pa za nakup lastnih delnic.

matjaz.polanic@dnevnik.si