Uvod v sezono ne bo zanimiv le zaradi lova Petre Majdič na veliki kristalni globus, pač pa tudi zaradi vrednotenja moči celotne reprezentance. Ob teku na 10 kilometrov drsalno (s Petro in Vesno) v soboto, ki je že tradicionalno uvodna disciplina svetovnega pokala, bo znova po letu dni na štartu tudi ženska štafeta. Tekme slednjih velesile razumejo kot paradno disciplino moči reprezentance. Od sezone 2002/2003 naprej bo to šele četrti nastop štafete. Po 11. mestu decembra 2006 v La Cluzasu (Majdič, Fabjan, Jezeršek, Benedičič) in 12. mestu v Davosu decembra 2007 v isti zasedbi so prav pred letom dni v Beitostolnu Erženova, Majdičeva, Fabjanova in Jezerškova malce presenetljivo pritekle do dobrega devetega mesta. To je bila tudi osnova za letošnjo sestavo štafete, ki pa ni bila prav nič lahka. Baza tekačic je v zadnjih letih zelo narasla, nastop za vse pa je zelo privlačen.

Poleg Petre, ki se je za nastop odločila zaradi privajanja na dvodnevni zaporedni tekmovalni ritem ob koncih tedna je za štafeto konkuriralo še šest varovank Vladimirja Korolkeviča. Poleg Fabjanove, ki je bila na FIS tekmah v Beitostolnu poleg drugega mesta v šprintu najhitrejša med našimi tudi na razdalji na 10 kilometrov klasično, sta Erženova in Jezerškova dobili prednost pred Alenko Čebašek, Mirjam Cossettini in Katjo Višnar. Ker za izbor ni bila merilo samo "ura", bo v ožjem krogu neizbranih tekačic verjetno kar nekaj negodovanja. Denimo Mirjam Cossettini, dekliško Soklič, sestra najboljšega slovenskega tekača zadnje dobe Mateja Sokliča, je bila na uvodni tekmi FIS v drsalni tehniki najhitrejša med našimi, pred Jezerškovo in Erženovo.

Izbor je utemeljil vodja reprezentanc Marko Gracer. "Odločili smo se za lansko, že preverjeno zasedbo. Razlike na tekmi FIS niso bile tako velike. Jezerškova in Erženova sta že v nedeljo tekli mnogo bolje kot prvi dan. Mirjam Cossettini bo priložnost še dobila na drugih tekmah. Katja Višnar bi tudi prišla v ožji izbor, a se tu na Norveškem, kjer ostajamo na treningu do ponedeljka, lahko pripravi za šprint v Kuusamu," je pojasnil Kranjskogorčan. Da slovenski smučarski tek ni le Petra Majdič, bo četverica poskušala potrditi v štartni zasedbi Eržen, Majdič (klasika), Jezeršek, Fabjan (drsalno).

Iz tujih taborov sta zanimivi dve novici. V Gallivareju ne bo poškodovane Petrine tekmice Aino Kaise Saarinen, v norveško reprezentanco pa so uvrstili prvega biatlonca sveta Oleja Einarja Bjoerndalna. "Ne izbiramo glede na specialnost ali leta, pač pa glede na hitrost. Z biatlonskim taborom imamo dobre odnose. OEB smo radi dali priložnost," je utemeljil norveški tekaški šef Skinstad. V Sloveniji Janezu Mariču in Klemenu Bauerju šefi biatlonske reprezentance ne nameravajo ponuditi priložnosti, da bi se preizkusila v teku, čeprav si tega želita.