Ministrstvo za okolje in prostor je 19. oktobra izdalo odločbo o preklicu spremembe gradbenega dovoljenja, ki je investitorje presenetila sredi gradnje vetrne elektrarne. "Montaža in poizkusno obratovanje vetrnice bi se zaključila do konca tega meseca, zaradi zapleta pa so nemški izvajalci dobavitelja Enercon že začeli pospravljati gradbišče," je povedal Korošec.

"Sprememba gradbenega dovoljenja pomeni le spremembo tehničnih parametrov, saj smo izbrali drugega dobavitelja z boljšo tehnično rešitvijo sto metrov visokega stolpa vetrne elektrarne," je še pojasnil Korošec. V odločbi o preklicu je jasno navedeno, da je gradbeno dovoljenje za gradnjo vetrne elektrarne po prvotni dokumentaciji veljavno, gradnja vetrnice po navedeni "spremembi gradbenega dovoljenja" pa ne.

Da bi pojasnili zaplet in rešili težavo, je družba Alpe Adria Energija zaprosila Institut za upravno pravo ljubljanske pravne fakultete za pravno strokovno mnenje, ki po Koroščevih besedah odločbo okoljskega ministrstva o preklicu gradbenega dovoljenja zavrača. "Mi smo to mnenje poslali na ministrstvo, vendar se tam nič ne premakne. Zato smo zaprosili za pomoč predsednika vlade Boruta Pahorja," je še pojasnil Korošec.

Ideja o postavitvi vetrne elektrarne na Griškem polju je stara že skoraj desetletje. Potem ko se je družba Alpe Adria Energija uspela dogovoriti z Agrarno skupnostjo Dolenja vas in nekaterimi zasebniki za najem več kot 300 hektarov zemljišč, so jeseni 2008 na sežanski upravni enoti pridobili gradbeno dovoljenje za prvo vetrnico z močjo 1,5 megavata. To naj bi predvidoma postavili do konca letošnjega leta.

V nadaljevanju so načrtovali postavitev 35 vetrnic skupaj s 5,5 kilometra dolgim kablovodom do transformatorske postaje. Vsaka vetrnica bi imela moč 2,5 megavata, njihova postavitev pa naj bi stala prek 120 milijonov evrov. Po doslej opravljenih meritvah bi posamezna vetrnica letno lahko proizvedla 5,5 gigavatne ure električne energije.