Prvič so se na zadnji dirki pomerili kar štirje kandidati za naslov prvaka, najbolje pa jo je odnesel Vettel, ki je bil na dan zmage star vsega 23 let in 134 dni, s čimer je postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini tega športa. S tega prestola je izrinil Lewisa Hamiltona, ki je bil na tej dirki sicer drugi, z vrha formule 1 pa dosedanjo številko ena Jensona Buttna, ki je bil v Abu Dabiju tretji. Povsem sta odpovedala Fernando Alonso in Mark Webber, saj sta "obvisela" za hitrim in zanesljivim Vitalijem Petrovom (Renault).

Sebastian Vettel je po tem, ko je odlično opravil svojo nalogo in z mojstrstvom obvladal eno najbolj zanimivih stez v koledarju formule 1, zajokal od olajšanja: "To je bila moja deseta zmaga v karieri in peta letos. Prvič sem prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi, a najbolj pomembno je, da se je to zgodilo po zadnji dirki. Nisem uspel še povsem dojeti, kaj se je zgodilo. Zadnji dnevi pred dirko so bili peklenski, izogibal sem se ljudem, hotel sem mir, neštetokrat sem premlel vse možne scenarije. Na dirki pa se je videlo vse tako enostavno. Nekaj težav je bilo le z mehurjenjem pnevmatik, a to smo po menjavi odpravili. Najbolj me je na koncu begal moj inženir, ki je bil nenavadno miren. Kar preveč, ker res nisem vedel, kaj se dogaja za menoj. Šele potem, ko sta Fernando in Mark prepeljala ciljno črto, mi je na glas potrdil, da sem prvak. Noro."

Vettel je letos dvakrat ostal brez uvrstitve, a tudi sicer je med sezono "podaril" tekmecem veliko točk, z osvojitvijo naslova pa je najbolj zaprl usta vsem dvomljivcem. Tudi v lastnem moštvu, ki pa je bilo precej bolj na njegovi strani kot na strani Marka Webbra. On in Fernando Alonso bosta še dolgo premišljevala o tej zadnji dirki, posebej Alonso. Španec je po dirki razočarano povedal: "Po dirki smo vsi lahko pametni. Osredotočili smo se na postanek Webbra, ki je imel težave s pnevmatikami, naša odločitev o hitrem postanku je bila takrat logična. Slabo se je začelo že na startu, pri hitrem postanku pa nismo računali na Petrova." Alonso je v obupu nekajkrat poskusil prehiteti Rusa, a mu ni uspelo, po dirki pa je z ne najbolj športno gesto "protestiral" nad vožnjo Rusa: "Petrov je vozil, kot da je to zadnji krog zadnje dirke. A vozil je agresivno, ni naredil nobene napake, na ravnini pa je bil tako hiter, da se mu nisem mogel dovolj približati. Enostavno nisem bil dovolj hiter, pa naj sem naredil karkoli."

Tudi Mark Webber je dirkališče zapustil s sklonjeno glavo, bolj pa so bili seveda zadovoljni pri Renaultu, saj so iztržili veliko več, kot so pričakovali po kvalifikacijah. Zadovoljen pa je lahko tudi Michael Schumacher, čeravno je bilo zanj dirke konec v prvem krogu. V boju z Nicom Rosbergom ga je zavrtelo na stezi in vanj je trčil Vitantionio Liuzzi, ki je s svojim dirkalnikom le za las zgrešil Schumacherjevo čelado, ko je Italijanov dirkalnik splezal na mercedesa. To in incident Jarna Trullija (Lotus), ki mu je med vožnjo po dolgi ravnini zlomilo zadnje krilce, sta bila dva od bolj omembe vrednih dogodkov, vsi pa so imeli oči uprte v dvoboj med Alonsom in Petrovom, do katerega pa potem do konca ni več prišlo.

Za dirkači in člani karavane formule 1 je naporna in živčna sezona, ki je postregla z vsem, kar mora ponuditi ljubiteljem tega športa. Na vrhu skupne razvrstitve je med sezono prišlo kar do devetih menjav, Vettel pa je tako postavil nov mejnik v formuli 1. To je bila tudi zadnja dirka za Bridgestone, saj naslednje leto kot dobavitelj pnevmatik prihaja Pirelli. Mnogi dirkači, ki že imajo zagotovljen sedež v prihodnji sezoni, se bodo kmalu začeli spoznavati z italijanskim "črnim zlatom".