Kot piše Večer, je član uprave NLB Marko Jazbec včeraj odstopil kot predsednik nadzornega sveta NLB Leasinga, zanikal pa je, da je to povezano s posli v BiH, zaradi katerih banki po njenih lastnih ocenah grozi do 71 milijonov evrov izgube.

A NLB-jev center v Sarajevu je bil, tako Večer, nedvomno tema torkove redne seje uprave. V mariborskem dnevniku razkrivajo vsebino tajnih dokumentov NLB o primerjavah cenitev spornega zemljišča v Sarajevu, ki nakazujejo, da je uprava banke pod vodstvom Boža Jašoviča ovrednotila projekt gradnje razkošnega poslovnega centra šele potem, ko je že podpisala milijonske pogodbe za njegovo financiranje z bosanskim podjetjem Profin Invest.

Potem ko se je uprava NLB posla lotila na osnovi cenitev svojih sarajevskih partnerjev in vanj vložila okoli 23 milijonov evrov, bi zdaj nasedlo investicijo prodala za trikrat manj denarja. Dokumenti, ki jih objavlja Večer, kažejo, da se je banka gradbenega projekta lotila vse prej kot dober in skrben gospodar.

Skratka, običajni vrstni red, po katerem se sklepajo posli, je obrnila na glavo. Najprej je podpisala pogodbe, potem pa je začela izvajati skrbni pregled in lastne cenitve projekta. Interne službe banke upravi zdaj preko zaupnih gradiv sporočajo: "Vešči investitor se gradnje ne bi lotil."