Raziskovalci so kite fotografirali in na podlagi visoko kvalitetnih posnetkov ran prišli do ugotovitev, da so poškodbe na njihovih hrbtih posledica akutnih sončnih opeklin. Londonska raziskovalka Laura Martinez–Levasseur je povedala, da kiti ''prihajajo na površje po zrak, da se družijo in nahranijo svoje mladiče ter so zato pogosto dolgo izpostavljeni vsej moči sonca.''

Sinji kiti so od omenjenih treh vrst najbolj občutljivi, saj imajo najsvetlejšo kožo. Tudi pogostost opeklin se je prav pri njih najbolj povečala. Pred tremi leti je bilo od 48 kitov opečenih 6, danes pa jih je kar 15 od 22. Močno prizadeti so tudi brazdasti kiti, saj na površju preživijo več časa kot katerakoli druga vrsta teh morskih sesalcev.

Za opekline naj bi bila kriva ali ozonska luknja ali pa debelina oblakov, ki pokrivajo nebo. Ne ve pa se, ali so lezije za kite boleče, niti, ali pospešujejo nastanek raka pri njih. Zato sledijo raziskave, ki bodo ugotovile, kako kiti proizvajajo pigment v koži in kako popravljajo ranjen DNK.

Vodja raziskave Karina Acevedo-Whitehouse je povedala, da vedo, da sonce močno škoduje kitom, sedaj pa morajo ugotoviti še, kako močno jih rani in ali so sposobni sami dovolj hitro reagirati na vse večjo izpostavljenost sončnim žarkom, tako da okrepijo svoje naravne mehanizme za zaščito.