Prek nadzornega sveta HSE, ki so ga nedavno zamenjali, bodo imeli vpliv na direktorja holdinga, s pripojitvijo drugega stebra bodo imeli vpliv na nadzorni svet in direktorja Gen Energije ter nadzorne svete in direktorje vseh drugih odvisnih družb, je pojasnil Vizjak in strnil: "Značilno ravnanje ministra, kot je Golobič."

O svojem nasprotovanju združitvi energetskih stebrov je Vizjak pojasnil, da pravzaprav ne gre za združevanje, ampak za podrejanje. Po vladnem predlogu bi z Gen Energijo dokapitalizirali HSE, kar pomeni, da bi postala še ena odvisna družba holdinga, je dejal, kot ključni problem pripojitve Gen Energije holdingu pa izpostavil, da bo HSE obvladoval 98 odstotkov slovenske elektrike.

"Z združitvijo stebrov bi imeli izjemno koncentracijo tako na maloprodajnem kot veleprodajnem trgu, zato dvomim, da bi urad za varstvo konkurence kaj takega dovolil," je sklepal. Dva stebra pa sta po njegovih besedah boljša tudi zato, ker sta v tem primeru obratovalna zanesljivost in proizvodnja v krški nuklearki večji.

Vizjak sicer opaža, da ima zdaj prednost šesti blok šoštanjske termoelektrarne, zato lahko na drugi blok krške nuklearke po njegovih besedah pozabimo. Če bi z jedrsko opcijo mislili resno, bi se nanjo morali pripravljati strokovno, vsebinsko, predvsem pa bi morali vključiti javnost in jo obveščati. "Dvomim, da je naključje, da se pri tem nič ne naredi," je dejal.

Vizjak je kritičen tudi do NLB, ki po njegovih besedah stalno prihaja s predlogi za svež denar, pri čemer pa ne pove, kako ga namerava plasirati. "Da bo z njim zgolj pokrila luknje iz preteklosti, se mi zdi nedopustno. Najprej bi morali odgovarjati tisti, ki so jih pustili za seboj," je dejal.

"Lukenj v banki ni pustila naša vlada, tudi zdajšnja jih ne pušča," je dejal in ugotovil, da jih puščajo uprave in nadzorni sveti, ljudje, ki v njih sedijo, pa so osebno odgovorni za povzročeno škodo. Vendar sam ni zasledil niti enega postopka zoper njih, kaj šele, da bi kakšen dobil epilog.