Največ nekdanjih delavcev Vegrada se je prijavilo pri območni službi Ljubljana, in sicer 195, v območni službi Velenje se jih je prijavilo 187, v območni službi Celje pa 29, so danes sporočili iz zavoda. Predvidevajo, da se bo v petek na urade prijavilo še okoli 50 nekdanjih delavcev Vegrada, večina v Velenju.

Nekdanji delavci Vegrada bodo prve odločbe o denarnem nadomestilu prejeli prihodnji teden, konec novembra pa tudi prvi sorazmerni delež nadomestila za zadnje dni v oktobru, ko so bili brezposelni. Prvo celotno denarno nadomestilo, in sicer za čas brezposelnosti v novembru, bodo dobili v začetku decembra.

Prve tri mesece bodo delavci prejemali denarno nadomestilo v višini 70-odstotkov njihove povprečne mesečne plače v zadnjem letu pred nastankom brezposelnosti, kar znaša približno 400 evrov neto mesečno. V nadaljnjih mesecih bodo prejemali 60-odstotkov te plače. Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od trajanja posameznikove zaposlitve, tako bodo delavci denarno nadomestilo prejemali najmanj tri mesece in največ 24 mesecev.

Na območnih službah zavoda v Velenju in Ljubljani imajo trenutno zbranih okoli 400 delovnih mest za različna gradbena dela pri približno 20 delodajalcih iz vse Slovenije, o čemer so oz. bodo delavci obveščeni.

Stekli so tudi že postopki v okviru stečaja podjetja Vegrad Inde, kjer je bilo zaposlenih okoli 40 odstotkov invalidov. Kot navajajo na zavodu, je skupno 140 delavcev v Ljubljani in Velenju v sredo prejelo sklepe o odpovedi pogodbe o zaposlitvi, delavce pa so seznanili z informacijami glede prijave na zavod in uveljavljanje zahtevkov pri jamstvenem skladu. Ti delavci se bodo v evidenco brezposelnih lahko prijavili 19. in 22. novembra, takoj po prenehanju delovnega razmerja.

Vegrad, ki je imel na koncu okoli 570 zaposlenih, je v stečaju od 6. oktobra, Vegrad Inde od 29. oktobra, stečaj pa je bil danes uveden tudi za podjetje Vegrad Montal, ki je zaposlovalo 72 delavcev.