Na tisoče okostij

"O natančnejšem številu je za zdaj težko govoriti. Toda,. če naredimo primerjavo s Teznim pri Mariboru, kjer je bilo v podobnem protitankovskem jarku na 70 metrih dolžine najdenih 1200 okostij, smo tu že presegli število 2000," pripoveduje Štrovs.

Okostja so do včeraj našli v dolžini 130 metrov jarka, ki izginja pod protipoplavnim nasipom in se nadaljuje naprej proti reki Savi. Na drugi strani ga bodo sondirali prihodnji teden. Glede na to, da je jarek pri Mostecu nekoliko širši od tistega pri Teznem, je z enostavnim izračunom mogoče predvideti, da na doslej zanesljivo potrjenem predelu jarka, ki mu je treba prišteti še približno 15 metrov od roba odvodnega jarka do nasipa, leži približno 2500 do 3000 okostij. Če k temu prištejemo še približno 150 metrov jarka južno od nasipa, se približamo številu 6000, ki ga je v preteklosti omenjalo več pričevalcev tistih dogodkov. Ker obstaja možnost, da bodo na okostja naleteli tudi v smeri proti severu, omenjeno število lahko še naraste. Samega obrambnega nasipa iz razumljivih razlogov seveda ne bodo prekopali.

Priče si niso izmišljale

"Prav vse, kar smo odkrili v tem tednu dni, se ujema s pripovedmi prič," potrjuje tudi Štrovs. Da je šlo v času od maja do začetka jeseni leta 1945 na tem mestu za kaznivo dejanje, pričajo sledovi strelov v tilnik ter z žicami zvezane roke umorjenih. Ker so bili med njimi po dozdajšnjih ugotovitvah tudi precej starejši ljudje ter ženske, lahko, kot kaže, verjamemo pripovedim, da so v jarku končale celotne družine iz Brežic, Zagreba in drugih krajev.

Štrovs dodaja, da ugotavljanje teh dejstev sodi v pristojnost državnega tožilstva in kriminalistične policije, medtem ko bodo na ministrstvu morali poskrbeti za ureditev grobišča.

Na okrožnem državnem tožilstvu v Krškem so nam odgovorili, da kriminalistična policija že več let zbira dokaze, povezane s povojnimi poboji, izvedenimi v protitankovskem jarku pri Mostecu, in da se bodo o morebitni vložitvi zahteve za preiskavo in sodne eksumacije odločili po koncu sondiranja.