Njegova najnovejša poteza je bila, da je v sodni spis na sojenju gradbenim baronom z Ivanom Zidarjem na čelu predložil pri notarki overjeno izjavo policijskega ovaduha, ki na kocko postavlja verodostojnost kriminalistične preiskave oziroma upravičenost do uporabe posebnih metod in sredstev, na katerih temelji obtožnica.

Odvetnikova poteza zasejala dvom

Ovaduh je v izjavi zapisal, da je pod pritiskom slovenskega kriminalista Roberta Slodeja nemškemu kriminalistu natrosil vrsto laži in mu tudi posredoval Zidarjevo telefonsko številko. Zaradi postopkov, ki so sledili, naj bi se Zidar posledično znašel v policijski marici, Boštjanu Penku, nekdanjemu tožilcu in zdaj Zidarjevemu zagovorniku, pa so pred aretacijo celo nadeli zatezne lisice.

Namen omenjene odvetnikove strategije je bil seveda zasejati dvom v legitimnost postopka, kar je nedvomno spretna poteza izurjenega pravnika. Čeferin je namreč za svojo stranko pripravljen storiti vse, ne glede na posledice in navkljub zgražanju medijev ter javnosti. Po drugi strani pa je njegov manever povzročil slabo voljo tako pri kriminalistih kot tožilcih, ki so več let trdo delali, da so se dokopali do obremenjujočih podatkov. In če bi se izkazalo, na kar je namigoval odvetnik, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito, bi lahko celoten postopek proti gradbenim baronom padel.

In če v tem iščemo kakšno umazano podrobnost, je ena od njih zagotovo ta, da je inkriminirani policijski ovaduh, sicer človek s kriminalnim ozadjem, Čeferinova stranka v nekem drugem postopku. Če se razkrije njegova identiteta, mu utegne med kriminalci njegovega kova trda presti. "Špec kahel" pač nihče ne mara, če pa bi se lahko kdo zaradi njegovih izjav znašel za rešetkami, mu tega zagotovo ne bo odpustil. Možakar se zdaj nahaja v zaporu.

Podobnost z zadevo O. J. Simpson

Toda pustimo zdaj podrobnosti. Postopek zoper gradbene zaslužkarje se še niti dobro začel ni. A odvetnikova poteza, ki je zasejala dvom v legitimnost postopka, nehote spominja na razvpiti primer O.J. Simpsona v Los Angelesu, pa čeprav se tamkajšnji pravosodni mlini vrtijo povsem drugače. V Los Angelesu so nekdanjemu zvezdniškemu nogometašu sodili zaradi dvojnega umora bivše žene in njenega ljubimca. Primer je padel, ker je obramba dosegla, da so morali iz postopka izločiti dokaze, ki jih je zbral kriminalist, za katerega se je izkazalo, da je rasist.

Porota je nato v dvomu Simpsona oprostila. Družini obeh žrtev, Brownovi in Goldmanovi, sta Simpsona kasneje tožili na civilnem sodišču, kjer dokazni postopek ni tako zapleten. Civilno sodišče ga je gladko spoznalo za krivega dvojnega umora in mu naložilo plačilo milijonske odškodnine. A to je možno le v Ameriki.

Aleksander Čeferin, ki je odvetnik od leta 1992, je sicer tretjinski lastnik Odvetniške družbe Čeferin s sedežem v Grosupljem, ki jo deli še z očetom in bratom. Delo direktorja mu vzame približno polovico delovnika, preostalo polovico pa posveča odvetniškemu delu. Kot zanimivost omenimo, da so v lično urejenih prostorih družbe v Grosupljem za čakajoče stranke nameščeni stoli rex, izdelek znanega slovenskega oblikovalca Nika Kralja. Gre za enega najbolj znanih dosežkov slovenskega industrijskega oblikovanja, ki je vključen v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MOMA v New Yorku. Še nekaj odlikuje odvetnike odvetniške družbe iz Grosupljega - vseh je 44, skupaj z odvetniškimi kandidati in pripravniki, med njimi so štirje doktorji znanosti -, prav vsi, tudi Aleksander Čeferin, so do novinarjev zelo prijazni, korektni in vedno na voljo.

Moj prvi spomin na Aleksandra Čeferina je s sodnega procesa na okrožnem sodišču v Kranju iz leta 1998. Tam sta skupaj z očetom zastopala prvoobtoženega Andreja Hartmana v tako imenovani gorenjski heroinski navezi. Takrat je mladi Aleksander stopil iz očetove sence, saj je pokazal dobro strokovno podkovanost, iznajdljivost, hitre procesne reflekse in izjemne retorične sposobnosti. Odvetniki sedmih obtoženih, večina s precej daljšim odvetniškim stažem, so ga na odmevnem kranjskem procesu izbrali za paradnega konja.

Medijsko odmevno je bilo tudi njegovo zastopanje romske družine Strojan. Takrat so mu celo grozili. Kot je dejal v enem od intervjujev, mu je grozila duševno motena oseba, ker da ima raje Cigane kot Slovence, zato groženj ni jemal resno. So mu pa med nekim sojenjem v Kranju vsakič, ko se je tam pojavil, poškodovali avto.

Zaradi zastopanja razvpitih kriminalcev v sodnih dvoranah so posamezne odvetnike iz družbe Čeferin nekateri označili za mafijske odvetnike. Na to Aleksander Čeferin, ki rad stopi na žulj tudi policiji, odgovarja: "Odvetnik mora za stranko storiti vse, kar mu zakon dopušča, pravica do zagovornika pa je garant za zakonitost kazenskega postopka. V državah, kjer ni demokracije, niti zagovorniki niti odvetniki niso zaželeni. Izraz mafijski odvetniki uporabljajo bedaki."

Manj galanten kot oče

Konec leta 2008, ko je bil izbran med deset najbolj vplivnih pravnikov, je denimo glede možnosti izreka dosmrtnega pripora dejal: "Ta kazen nima nikakršnega smisla oziroma resocializacijskega pomena, saj na resne storilce kaznivih dejanj ne bo vplivalo, ali dobijo 30 let zapora ali pa dosmrtni zapor. Gre za smrtno kazen s počasnim izvrševanjem."

Na sodnem parketu je Aleksander manj diplomatski in galanten, kot je bil njegov oče Peter, ki je odvetništvo prepustil sinovoma. Očetova zapuščina je zanj vsekakor dragocena. Toda Aleksander Čeferin zna biti, za razliko od svojega očeta, nesramen in mestoma tudi žaljiv. Njegovo izrazoslovje pa je matematično precizno, vse, kar pove, pove z izbranimi besedami. Sodnikom in tožilcem zna biti neugoden, odvetniškim kolegom pa dragocen svetovalec.

Poleg kazenskega, gospodarskega in prava osebnostnih (človekovih) pravic se ukvarja tudi z zastopanjem poklicnih športnikov in športnih klubov. Eden od njegovih kolegov je opozoril na eno od pomanjkljivosti odvetniških družb, kakršna je Odvetniška družba Čeferin. Ker imajo zaposlenih veliko odvetnikov, iste stranke ne obravnava vedno isti, kar nekatere moti, zato si raje poiščejo samostojnega odvetnika.

Zapišimo še eno duhovitejših izjav Aleksandra Čeferina na račun odvetniškega kolega Francija Matoza, ki v dobršni meri odslikava njegovo osebnost. Stanislav Meglič, žrtev bulmastifov pokojnega zdravnika Saše Baričeviča, je namreč preklical pooblastilo odvetniški družbi Čeferin in najel Francija Matoza. Takrat je izjavil: "Franci Matoz za slovensko odvetništvo pomeni približno toliko kot Damjan Murko za slovensko glasbo. Podobnost je prav neverjetna."

V zasebnem življenju pa je Aleksander Čeferin oče treh deklic in navdušen športnik, vsak dan menda naredi tristo sklec.

Ta hip Aleksander Čeferin z džipom potuje po Sahari, kamor se je odpravil s prijatelji. Novembra pa ga čaka nova obravnava zoper zdaj že zloglasne gradbince in takrat bo zagotovo poskrbel za kakšno novo šokantno presenečenje.