Največji letošnji zmagovalki sta Generali, ki je prodrla na trgu avtomobilskih zavarovanj in zbrala za skoraj deset milijonov evrov premij ali šestino več kot v enakem obdobju lani, ter NLB Vita, ki je skorajda že nadoknadila izgubljeno v letu 2009. Njene premije, zlasti v segmentu življenjskih zavarovanj, so namreč v prvih devetih mesecih poskočile za skoraj polovico, na nekaj več kot 25 milijonov evrov.

Izpostavimo tudi nekatere manjše zavarovalnice, ki imajo letos skokovito rast. Wiener Städtische, podružnica avstrijske zavarovalne skupine, je tako zbrala za slabih 14 milijonov premij in svoj tržni delež skoraj podvojila na nekaj manj kot odstotek. Prav tolikšen del trga obvladuje tudi SID - Prva kreditna zavarovalnica, ki zavaruje domače in izvozne terjatve. Naj omenimo še Allianz in Victoria-Voksbanken, ki sta do septembra zbrala več kot dva milijona evrov premij.

Povedali smo že, da v negativnem smislu izstopata največji zavarovalnici na trgu, Zavarovalnica Triglav in Zavarovalnica Maribor (ZM). Prva je zbrala 16,6 milijona evrov ali slabe tri odstotke manj premij, slednja pa je doživela upad v višini slabih šest milijonov evrov.

Naše (klasične) zavarovalnice so sicer od januarja do septembra obračunale skoraj 1,5 milijarde evrov bruto premij, na presenečenje mnogih pa enoodstotna rast trga ni posledica premoženjskega dela (tam so doživele celo minimalen padec premij), temveč preobrata v segmentu življenjskih zavarovanj, kjer so se premije povečale za 3,5 odstotka, na 372,6 milijona evrov.

tomaz.modic@dnevnik.si