Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor se je danes skupaj z ministrom za šolstvo in šport dr. Igorjem Lukšičem srečal z nosilcem zlate olimpijske medalje Primožem Kozmusom, ki je predsednika vlade Boruta Pahorja obvestil o odločitvi, da bo v Londonu 2012 to olimpijsko medaljo poskušal tudi ponovno ubraniti, so med drugim zapisali v Pahorjevem kabinetu.

Pahor je novico sprejel z velikim zadovoljstvom ter bo na prošnjo gospoda Primoža Kozmusa, da predsednik pomaga v okviru pristojnosti, ki jih ima, glede finančnih pomoči za vnovičen zalet treninga, skupaj z ministrom Lukšičem storil vse za to, da bi se proučile vse možnosti.

Primož Kozmus je o svojem povratku povedal: "Za umik sem imel več razlogov, ki so bili osebne narave. Vendar sem po srcu športnik in menim, da temu športu lahko še veliko doprinesem in v metu kladiva še nisem rekel zadnje besede. Novim izzivom naproti se podajam z veseljem in veliko optimizma, to mi dopušča tudi zdravstveno stanje, saj je bilo v času umika dovolj časa za regeneracijo. Nameravam nadaljevati delo po začrtani poti, ob tem bodo imeli priložnost sodelovati člani moje nekdanje ekipe, s katerimi sem osvojil vrh in upam da bo delo prineslo vrhunske rezultate že v naslednji olimpijski sezoni."

Atletski manager Uroš Žager je za Siol Sportal potrdil, da Kozmus že nekaj časa spet trenira: ''Res je. Primož že nekaj časa trenira, a je bilo to znano le tistim najožjim. Vzrok, zakaj se je tako odločil, je, da ima zdaj urejene družinske zadeve, ki jih pred tem ni imel časa urediti. Vrnil se bo v tekmovalne arene in bo nastopal že v naslednji sezoni."

Portret atleta Primoža Kozmusa, olimpijskega in svetovnega prvaka v metu kladiva:

PRIMOŽ KOZMUS
- rojen: 30. september 1979
- prebivališče: Brežice
- višina: 188 cm
- teža: 106 kg
- poklic: zaposlen v slovenski vojski
- hobiji: glasba, ekipni športi
- klub: AK FIT Brežice
- trener: Vladimir Kevo
- disciplina na OI: kladivo
- osebni rekord: 82,30 m (državni rekord)

Največji uspehi:
- OI:
1. mesto OI Peking, 2008
6. mesto OI Atene, 2004
38. mesto OI Sydney, 2000
- SP:
5. mesto SP, Pariz, 2003
2. mesto SP, Osaka, 2007
1. mesto SP, Berlin, 2009
- EP:
25. mesto EP München, 2002
7. mesto EP Goeteborg, 2006
- SI:
5. mesto SI Tunis, 2001