13.074 tekačev in tekačic je bilo v četrtek prijavljenih za 15. ljubljanski maraton. 6205 se jih bo v nedeljo pognalo na 24-kilometrski tek, 1214 na pravi maraton, ki dvakrat objame Ljubljano, 5655 pa na rekreativni tek.

22 milijonov evrov, evro gor ali dol, je razlika v izračunu sinergij - torej po domače prihrankov -, ki naj bi jih država zagotovila z združevanjem energetskega trga. Še prejšnji teden so na ministrstvu za gospodarstvo zatrjevali, da bo sinergij za skoraj 27 milijonov evrov, po v sredo predstavljenih podatkih zdaj te skupno znašajo le še okoli pet milijonov evrov. Izognili so se namreč ovrednotenju najbolj sporne izmed sinergij, to je prihranka pri gorivu in servisih zaradi optimalnejšega vključevanja proizvodnih enot. Ker iz te sinergije preprosto ne bo štroma, saj je temeljila na povsem napačni oceni variabilnih stroškov posameznih elektrarn, nihče ne bo prav začuden, če bo dokončna ocena govorila o manj kot milijonu prihranka.

319 evrov je povprečen Slovenec lani porabil za informacijsko tehnologijo, je v sredo sporočila analitska hiša IDC. S tako porabo smo dosegli le 53,4 odstotka povprečja EU, medtem ko smo še leta 2008 porabili 56,8 odstotka povprečja v EU. Ker se v povprečju seveda vedno skriva celotna mavrica, še najbolj zapravljivi: Danci so porabili v povprečju 1403 evre; in najbolj šparovni: Romuni so porabili 51 evrov.

22,72 stranke je v ponedeljek v povprečju obdelal uslužbenec v geodetski pisarni Ljubljana, kjer so bolj ali manj besni lastniki hoteli izvedeti, zakaj je sosedova pasja uta vknjižena kot njihova vikendica in zakaj je njihovo stanovanje veliko za eno nogometno igrišče, če pa se še prav dobro spomnijo, da so pred slabim mesecem komaj obrnili nov hladilnik na hodniku, tako tesno je bilo.

13.400 evrov na dan bi moral po besedah ministra za promet in telekomunikacije Naila Šećkanovića plačati SCT, ker ni uspel dokončati dogovorjenega odseka sarajevske obvoznice. Nespornemu kralju slovenskega gradbeništva in šefu SCT Ivanu Zidarju bi ob taki dinamiki kazni, če bi jo moral poravnati iz svojega žepa, lanski prihodki pošli v dveh mesecih - natančneje v 59 dneh.

15 macol je za potrebe rezidence v Madridu kupil veleposlanik Peter Reberc. Kot je pojasnil tečnim novinarjem, niso vse macole enake, ampak vsaka služi svojemu namenu. Zdaj že bivšega veleposlanika tako ne krasi le diplomatska uglajenost, sposobnost brezhibnega upravljanja z vilicami in noži, pač pa tudi poznavanje težkega ročnega orodja.