Poljska šampionka bo nemara glavna nasprotnica v nizu tekem zime 2010/2011, v kateri slovenska tekaška kraljica želi kariero marca v Falunu zaključiti z velikim "otrokom" v naročju. Zadnja dva ima poljska šampionka doma. "Kolajne s svetovnega prvenstva imam. Tudi zato je svetovno prvenstvo v Oslu le vmesna postaja in rezervni načrt. Olimpijsko kolajno imam tudi, prav tako dva mala kristalna globusa. Veliki globus je želja, ki se lahko le zgodi, ni pa ga mogoče osvojiti. Sedaj dobro kaže temu, da se lahko prepustimo toku tekem," je Petra Majdič, sicer še bolj atletsko-manekensko izklesana in po Hudačevem mnenju tudi mnogo bolj sproščena, opisala svoj fokus na Ramsau. Okrog kraljice se je vrtel ves cvet šestih deklet Vladimirja Korolkeviča s princesko sprinta Vesno Fabjan in namestnico Katjo Višnar ter moški del s trenerjem Markom Gracerjem. Prav s pogoji treninga in številčnostjo ter tudi cilji je mogoče doumeti, kakšen tekaški voz vleče kraljica za seboj, čeprav v ločenih vadbenih skupinah.

Kot nalašč je predsednik zbora za teke Mitja Praznik včeraj na nežno zasneženo turistično planoto pod ledenik na Štajerskem prinesel vzorec delovne pogodbe v podpis Korolkeviču, da uredijo še manjkajoči kamen(ček) v mozaiku nadaljevanja pravljice o slovenskem teku. Za dramatični del tako ali tako skrbi Petra, ki se je kar sama poimenovala "lady drama". "Na ledeniku so bile letos že velikanske razpoke. Dve turistki sta padli v eno od teh devet metrov globoko, tako da je bilo tudi glede tega treba paziti na ledeniku," je Petra še z nekaj spomini na luknjo v Vancouvru v svojem slogu opisala razmere za vadbo. Prav posvečanju drsalni tehniki in večji stabilnosti na smučeh je bilo posvečene največ pozornosti ob približevanju pripravljenosti, ki bi omogočila še večje možnosti za globus. Prav ta spekter tehnike je opazil glavni trener Kowalczykove in Hudača kar osebno poprosil za nasvet pri izboljšanju izkoristka Poljakinje.

"Justyna napredka v tej smeri zagotovo ni naredila," je videl Hudač, medtem ko so se poljski prošnji le smejali. Bodo pa v taboru Petre Majdič, kjer se še ekspert za smuči Gianluca Marcolini uči slovenščine, izbrali prav poljsko taktiko za globus: nastop na vseh tekmah s ključnim Tour de Ski vred in brez nepotrebnega vračanja s posameznim vmesnim povratkom domov, ko bi dobili dan več za trening in regeneracijo namesto poti. Še kako udarni pa bodo slovenski sprinti z osrednjim drsalnim na Holmenkollnu februarja.

"Seveda bo svetovno velika priložnost. Vseeno pa z eno zmago v zimi zagotovo še ne bom zadovoljna. To bi samo pomenilo izboljšanja pretekle zime. Hočem več," je samozavestna Vesna Fabjan, ki tudi s serviserjem Gabrom Lahom dodaja korak v popolnost šampionke. Katja Višnar pa ima tako ali tako najboljšega svetovalca - nekdanjega kralja sprinta. "Dve leti že treniram z njim. Daje mi ogromno motivacije, na treningu in tudi drugje. Napredek je, občutek je dober. Bolje stojim na drsalnih smučeh. Konkurenčna bom v obeh tehnikah. To bi se moralo pokazati že na prvih tekmah," je optimizem delila Katja Višnar, preden je na skrivaj skočila v avto k Oli Vignu Hattestadu, ki se pred slovenskimi novinarji ni želel izpostavljati.