S tem se je dobiček 500 največjih podjetij v regiji - med njimi je največ poljskih, madžarskih in čeških - v primerjavi z letom 2008 zmanjšal za slabih sedem milijard evrov. Deloma je sicer takšno zmanjšanje dobička tudi posledica padca tečajev nacionalnih valut, je pred dnevi na Dunaju predstavljeno raziskavo povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

Še posebej močni so bili valutni učinki za ukrajinska podjetja, katerih prihodki so se v domači valuti lani zmanjšali le za 0,4 odstotka, izraženo v evrih pa celo za več kot 31 odstotkov. Podobno velja za Poljsko, kjer je zlot močno devalviral. Medtem ko so prihodki v zlotih lani ostali praktično nespremenjeni, so se preračunano v evre zmanjšali za več kot 31 odstotkov.

Na lestvico 500 največjih podjetij v regiji se je v skladu s pričakovanji tudi letos uvrstilo največ poljskih podjetij, in sicer 142. Presenetila pa je Madžarska, ki je s 83 podjetji zasedla drugo mesto, sledi Češka z 69 podjetji na lestvici.

Raziskava še ugotavlja, da je gospodarska kriza najhuje prizadela avtomobilsko in kovinsko industrijo, ki sta lani obe utrpeli padec prodaje za okoli 40 odstotkov.