„Probleme smo povzročali, ker smo bili pijani. Ljubim svojo domovino, služil sem tudi v vojski. Proti Italiji nimam čisto nič proti. Ne maram le naše reprezentance,“ je za javnost povedal Ivan Bogdanov, vodja srbskih navijačev v Genovi.

Bogdanov se je s pomočjo svojega odvetnika opravičil Italiji in njenim državljanom ter dejal, da so želeli napasti srbsko delegacijo, natančneje Nogometno zvezo Srbije ter reprezentančnega vratarja Vladimirja Stojkovića, ker je s prestopom v Partizan „izdal“ svoj nekdanji klub Crveno zvezdo.

Županja Genove Marta Vincenzi je sicer dejala, da znaša škoda, ki so jo srbski navijači povzročili s svojim razgrajanjem po mestu, več kot 100 tisoč evrov.

Srbski navijači danes pred sodišče v Genovi

Pet srbskih navijačev, ki so bili med pobudniki nasilja na stadionu Luigi Ferraris na nogometni tekmi med Italijo in Srbijo, bo danes stopilo pred sodišče v Genovi. Med njimi bo tudi vodja Bogdanov, ki je bil glavni organizator neredov, ki so povzročili odpoved torkove kvalifikacijske tekme za EP 2012.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je srbski konzulat v Milanu že stopil v stik z odvetniki, ki branijo omenjene ekstremne navijače. Hkrati pa italijanska tiskovna agencija Ansa na široko poroča in napoveduje sodni proces proti srbskim huliganom ter posebno pozornost posveča Bogdanovu.

Noži iz Ikee, rakete iz navtične trgovine

Vodja navijačev Crvene zvezde naj bi še s peterico somišljenikov pripotoval v Italijo preko Avstrije. V nekem večjem mestu na severu Italije se je sestal z drugimi navijači, ki so šli na tekmo v Genovo, in pripravil "bojni načrt". Bogdanov je v Genovi kupil vse potrebno za izgrede na tekmi: nože v Ikei, signalne rakete oziroma bengalke v neki trgovini z navtično opremo ter še nekatere druge predmete, ki pa so mu jih zasegli ob vstopu na stadion.

Desetletna prepoved vstopa v Italijo

Medtem ko se bo dopoldan v Genovi začelo zaslišanje - po poročanju Anse naj bi navijači zagotovo dobili desetletno prepoved vstopa v Italijo -, se bo v Beogradu danes sestal izvršni odbor Srbske nogometne zveze. Seznanil se bo s poročilom, ki ga je pripravil delegat tekme Gruzijec David Petrijašvili, in zavzel stališče v zvezi z dogodki v Genovi.

V Srbiji izenačili divjanje navijačev z organiziranim kriminalom?

Srbska vlada medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa načrtuje spremembo zakonodaje, s katero bi pristojnim oblastem omogočili, da bi lahko nogometnih razgrajačem sodili zaradi organiziranega kriminala.

Nov zakon naj bi sodiščem dovoljeval zaplembo premoženja vodjem nogometnih razgrajačev in podaljšanje pripora, ki trenutno lahko znaša največ šest mesecev. Poleg tega naj bi omogočili pričanje tistih, ki bodo privolili v sodelovanje s policijo. Doslej so bili ti ukrepi predvideni samo za posebna sodišča za boj proti organiziranemu kriminalu.