"Na zadnjem jesenskem zasedanju Mednarodne smučarske zveze (Fis) v Zürichu je bil potrjen tudi okvirni koledar tekmovanj do vključno sezone 2014/15 in Kranjska Gora je na tem koledarju v vseh petih letih, kar je vsekakor veliko priznanje Kranjski Gori in OK Pokal Vitranc za dolgoletno uspešno nadgrajevanje tekmovanja in uspešno izvedbo vseh tekem svetovnega pokala. Kranjska Gora je ena od klasičnih tekmovanj in sodi v železni repertoar svetovnega pokala. Enako velja za Maribor in Zlato lisico v ženskem tekmovanju," je za STA dejal Srečko Medven, dolgoletni generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc, ki bo naslednje leto s tekmama 5. in 6. marca - moškima veleslalomom in slalom - slavil svoj 50. jubilej.

"To je samo dokaz, da smo v zadnjih letih odlično delali ter da so se obrestovala vlaganja v tekmovalno areno, smučišče in tudi v dogajanje ob smučišču," je še dejal Medven. 49. Pokal Vitranc je bil zaradi zimskih olimpijskih iger v Vancouvru januarja, za naprej pa ostaja v veljavi termin prvi ali drugi vikend v marcu.

"S Kvitfjellom se na njihovo pobudo dogovarjamo o zamenjavi termina, da bi bili mi en teden prej, oni pa teden kasneje. Sicer pa nam odgovarja marčevski termin. Zime so takšne, da več ne veš, ali bo januarja 15 stopinj nad ničlo ali marca 20 stopinj pod ničlo. Tekma marca pa tudi pomeni lažje načrtovanje, saj imamo pred sabo celotno zimo in lahko naredimo zadostno količino snega. Nekaj tekem je bilo težkih, ker je bila priprava tekmovalne proge otežena zaradi visokih temperatur, ampak smo vse tekme uspešno izpeljali in tudi v prihodnje ni bojazni. Znanje imamo, izkušnje imamo, ljudje, ki vodijo pripravo tekmovalne proge, so sami eksperti," je bil zadovoljen Medven, ki so ga junija v Turčiji izvolili za predsednika združenja organizatorjev tekmovanj svetovnega pokala Club5+, katerega člana sta tudi Kranjska Gora in Maribor.

"Štirinajst organizatorjev tekem svetovnega pokala smo se dolga leta trudili, da bi bil predlog tekmovalnega koledarja predstavljen vnaprej za več kot za eno leto. S Fis smo se nazadnje dogovorili, da se predstavlja in potrjuje predlog koledarja za štiri sezone, kar organizatorjem vsekakor omogoča tudi dodatna vlaganja v samo tekmovalno infrastrukturo, ki je vsako leto zahtevnejša in dražja. Brez te garancije, da si v koledarju, je težko vlagati za enkratne dogodke, zato Fis potrjuje koledar dolgoročno," je še poudaril Medven.

Alpinke in alpinci bodo novo sezono svetovnega pokala odprli konec prihodnjega tedna s tradicionalno veleslalomsko premiero v Söldnu. Na ledeniku Rettenbach bodo sezono z veleslalomom 23. oktobra odprle ženske, dan kasneje pa še moški.