Kako je bilo mogoče, da je imel nacistični režim do konca veliko podporo v družbi, je vprašanje, na katerega želijo odgovoriti avtorji razstave, profesorji in zgodovinarji, ob pomoči okoli tisoč eksponatov, povezanih s Hitlerjem.

Takšne razstave v Nemčiji še ni bilo, piše Bild. Časnik navaja izjave avtorjev razstave, da je med najzanimivejšimi eksponati tapiserija, ki so jo stkale ženske iz Rhotenburga z motivi Hitlerjevih enot na maršu k cerkvi na temo Prinašamo kljukasti križ v cerkev.

Na razstavi pa ne bo Hitlerjevih osebnih predmetov in uniforme. Tako bodo obdržali kritično distanco med obiskovalci in diktatorjem, so povedali avtorji.

Kuratorica Simone Erpel je v ponedeljek za nemško tiskovno agencijo dpa dejala, da bo razstava s kljukastim križem in propagandnimi filmi morebiti pritegnila skrajne desničarje ali neonaciste, kar pa jih ne skrbi. Do eksponatov vzpostavljamo distanco, je dodala in pribila: "Ne heroiziramo Hitlerja."

Pred šestimi leti so podobno zasnovano razstavo v najpomembnejšem nemškem zgodovinskem muzeju še zavrnili, ker se jim je zdela preveč osebna. Pričujoča razstava naj bi zdaj obiskovalce primorala, da si ustvarijo lastno podobo "firerja", je pojasnila kuratorica.

V Nemčiji ukvarjanje s Hitlerjem in nacionalsocializmom ni tabu, vizualizacija njegove osebe pa je ostala problematična. Hitlerjeva biografija britanskega zgodovinarja Iana Kershawa v nemškem prevodu v nasprotju z izvirnikom na primer ne vsebuje firerjeve slike.

Popolna detabuizacija predstavitve Hitlerja pa še danes ni povsem mogoča. V državnem Moskovskem muzeju je razstavljena njegova izvirna uniforma, toda o izposoji niso razmišljali, je potrdila Erplova. Hitlerjevo oblačilo, četudi ga je nadel zgolj dvakrat, bi lahko postal fetiš.

Razstava je tako v prvi vrsti pregled razvoja družbe v obdobju nacionalsocializma ter odnosov med Hitlerjem in nemškim ljudstvom, je menila kuratorica.