Brazilski odbojkarji so upravičili vlogo favorita in še enkrat več dokazali, da so v zadnjem času najbolj dominantna ekipa na svetu. Po naslovih leta 2002 v Argentini in 2006 na Japonskem, olimpijskem naslovu v Atenah ter kar osmih zmagah v zadnjih desetih letih svetovne lige so osvojili novo lovoriko. Trikrat zapored so na svetovnih prvenstvih zmagali le še Italijani, med drugim pa kaj takega ni uspelo niti reprezentanci Sovjetske zveze, ki je s šestimi naslovi rekorderka po številu zmag.

Brazilci so v finalu gladko ugnali mlado in nadarjeno ekipo Kube, ki se je očitno potrošila v tekmah do finala, predvsem v težki in izenačeni polfinalni tekmi proti Srbiji. Kubanci so carioce v predtekmovanju premagali, a finalu niso bili na ravni prejšnjih tekem, kar so izkušeni tekmeci znali izkoristiti. Kubanci so storili mnogo preveč napak, zaostajali v vseh elementih, posledica je bil gladek poraz.

V prvih dveh nizih so branilci naslova vprašanje zmagovalca rešili že na začetku. V prvem so povedli so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:3, nato so sicer tekmeci vzpostavili ravnotežje, toda razpoloženi Leandro Vissotto in kolegi niso dovolili, da bi jih ujeli. Kubanci so se ob koncu sicer približali, toda za preobrat jim je zmanjkalo časa.

V drugem nizu je bila brazilska prevlada še bolj izrazita. Povedli so s 7:1, ob kratkem preblisku Kubancev (6:9) pa z novim nizom točk prišli do neulovljive prednosti. Zato pa so gledalci v tretjem delu vendarle videli nekoliko bolj izenačeno igro. Kuba je imela na začetku celo prednost dveh točk, a po izenačenju na 12:12 je Bruno Rezende s serijo dobrih servisov poskrbel za štiri zaporedne točke Brazilcev, kar je bilo dovolj za končni uspeh.

Potem ko so v malem finalu s 3:1 premagali Italijo, je Srbom po dveh porazih v boju za tretje mesto uspelo osvojiti drugo odličje na svetovnih prvenstvih. Prvega so osvojili leta 1998, ko so izgubili finale. V srbski vrsti je bil z 22 točkami spet najučinkovitejši Ivan Miljković, pri Italijanih jih je Simone Parodi dosegel 18. Matej Černic za italijansko vrsto ni igral.

Peto mesto so zasedli Rusi, šesto Američani, sedmo Bolgari, osmo Nemci, deveto Argentinci, deseto Čehi, 11. Francozi in 12. Španci.