Selektor Matjaž Kek je v začetno enajsterico kljub vztrajnemu nasprotovanju izpostavljanja posameznikov - javnost si je namreč močno želela od prve minute na igrišču videti Josipa Iličića, ki se vse bolj prebija v ospredje ne samo v Palermu, temveč tudi v italijanski ligi - "ustregel" željam slovenskih ljubiteljev nogometa. Dvaindvajsetletni vezist je dejansko dobil mesto v prvi enajsterici in s svojo igro tudi upravičil zaupanje.

Toda ne le, da je Kek zaupal Iličiću, v napadu je kar malce presenetljivo (kljub realno šibkemu tekmecu) priložnost od prve minute ponudil še 21-letnemu Matavžu, ki v zadnjem obdobju žanje veliko pohval tudi v tujih medijih za svoje predstave v elitni nizozemski ligi. Ta selektorjeva poteza se je več kot izplačala. "Selektor mi je zaupal, da zaigram od začetka. Zato sem se želel izkazati in dati vse od sebe. Mislim, da mi je vse skupaj zelo lepo uspelo," je dejal Matavž.

V Šempetru pri Gorici rojeni napadalec je bil večji del tekme stalna nevarnost za gol Ferskih otokov in v 25. minuti v svojem petem nastopu (drugem v začetni enajsterici - začel je že prijateljsko tekmo proti Avstraliji) dosegel svoj prvi gol v članski vrsti. Na slovensko in Matavževo veselje pa ni ostalo pri tem, saj je nekdanji igralec Gorice mrežo tekmeca zatresel še v 36. in 65. minuti.

"Super, zmagali smo, dal sem tri zadetke, ampak mislim, da smo vsi igrali zelo dobro. Bilo je veliko zadetkov, tudi drugi izidi so nam šli na roko, tako da je za mano res izjemen večer," je po petkovi tekmi povedal redkobesedni Primorec, ki je težko čakal svoj "deviški" zadetek za člansko slovensko reprezentanco.

"Normalno, vsak si zelo želi dati gol za reprezentanco. Toda s tem se ne smeš obremenjevati. Ko pride ta gol, pač pride. Vedno poskušaš igrati po najboljših močeh, veliko pa je odvisno od dogodkov na igrišču," ostaja kljub "hat-tricku" trdno na tleh "novo" slovensko orožje, ki pa še ni pokazalo vsega znanja: "Vedno so še rezerve. Vsako tekmo bom igral najbolje, kot zmorem, in skušal izkoristiti igralni čas, ki mi ga bo namenil selektor."

Matavža in druščino pa že v torek čaka nov, težji preizkus. V Tallinnu bodo igrali četrto tekmo kvalifikacij proti Estoniji, ki je v petek presenetila v Beogradu in premagala Srbijo s 3:1. "To je dober izid za nas. Toda tudi proti Estoncem moramo igrati po najboljših močeh in iztržiti dober izid," pravi Matavž.

Dober izid bi bil, seveda, zmaga. Priprave za ta cilj so že v teku. Slovenski nogometaši so danes opravili regeneracijski trening, v nedeljo pa jih čaka še en trening v Kidričevem. V ponedeljek zjutraj se bo slovenska vrsta z letalom odpravila proti estonskemu glavnemu mestu, v katerem bo v torek ob 20.30 po slovenskem času iskala pot do druge zmage v teh kvalifikacijah.