Kakšne so trenutno bilance SCT, ni znano, saj v družbi podatkov ne razkrivajo. Je pa zgovorno dejstvo, da v SID banki od gradbinca pričakujejo dokapitalizacijo. Da finančno stanje ni rožnato, posredno potrjujejo tudi izjave največjega lastnika SCT Ivana Zidarja, ki nam je v telefonskem pogovoru dejal, da "se mučim, da dobimo posle v tujini. Kaj bomo sicer drugo leto delali, ko pa v Sloveniji ni nobenih investicij?" Poudarja še, da so v škripcih vsi gradbinci in tudi celotna Slovenija, da pa SCT nikakor ni v finančnih težavah, ki bi zahtevale prisilno poravnavo. "To prvič slišim od vas," je dejal Zidar.

Na naše vprašanje, ali držijo informacije, da je podizvajalce obvestil, da do nadaljnjega poplačil ne bo, je odvrnil, "da so ti podizvajalci bogateli na račun SCT, zdaj pa vsi cvilijo". Tudi kakršne koli težave z izplačili plač delavcem v prihodnjem mesecu je zanikal in dodal, da v zadnjih 40 letih ni zamudil z izplačilom plače niti enkrat.

Pridobivanja garancije za posle v Libiji ni želel komentirati, ker da gre za poslovno skrivnost, je pa dejal, da je "povsem normalno, da za takšnimi posli, kot je libijski, stoji država, za kar zdaj tudi vlada pripravlja poseben zakon". Na naše vprašanje, zakaj bančnih garancij ni poskušal pridobiti pri kakšni večji in finančno močnejši tuji banki, je Zidar odvrnil, da je NLB njegova matična banka in da je normalno, da še naprej posluje z domačo banko. "Poslušajte, saj SCT ne potrebuje garancij. Potrebujejo jih zaposleni. Država bi morala imeti smisel za gradbeništvo. Kdo pa ima danes za več sto milijonov evrov poslov v tujini?" se je vprašal Zidar. Na naše vprašanje, zakaj so naleteli na takšne težave z garancijo pri NLB, je Zidar odvrnil, da ni nobenih problemov, da pa mora NLB dvigniti varnostne rezerve. "Nobeden nima denarja," je še dejal Zidar in medije okrcal, da ustvarjamo negativno vzdušje ter da vse, kar pišemo, dobi v roke Moamer Gadafi (predsednik Libije, op. p.).

barbara.hren@dnevnik.si