To je danes za STA pojasnil predsednik nadzornega sveta Abanke Janez Bohorič, ki še ni mogel odgovoriti na vprašanje, ali bodo nadzorniki iskali novega predsednika uprave ali pa bodo počakali na pritožbo Narata zoper odločitev Banke Slovenije, če bi se ta zanjo odločil.

Prav tako ni jasno, v kolikšnem času je mogoče pričakovati, da bo sedanja dvočlanska uprava Abanke popolnjena. "Sedanja uprava s predsednikom Radovanom Jerebom na čelu zelo dobro vodi banko, zato zaradi odločitve Banke Slovenije, da Naratu ne podeli licence, tudi v nadaljnje ne pričakujemo nikakršnih težav v delovanju banke," je zagotovil Bohorič.

Konec aprila je prvi mož Abanke Aleš Žajdela tragično preminil v prometni nesreči. Od tedaj je uprava Abanke dvočlanska, v njej pa je poleg Jereba še Gregor Hudobivnik.

Maja je nadzorni svet za predsednika uprave imenoval Narata, ki pa je konec septembra sporočil, da mu ni bilo izdano dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave Abanke, ki je pogoj za opravljanje funkcije predsednika uprave.

V Banki Slovenije razlogov za zavrnitev podelitve licence Naratu niso razkrili, zapisali pa so, da so v vsaki odločbi o izdaji oziroma zavrnitvi dovoljenja natančno navedeni in obrazloženi razlogi za to.