Tako bi lahko povzeli pojasnila ministrstva za gospodarstvo o napovedanem zniževanju referenčnih stroškov sončnih elektrarn, ki so podlaga za določanje cen za zagotovljeni odkup in višine obratovalnih podpor v pogodbah. "Že pri sprejemanju predpisov o podporah in tudi iz posvetov s proizvajalci opreme je bilo jasno, da se bo njena cena zniževala, zato smo predvideli sedemodstotna znižanja. Vendar pa smo ugotovili, da je trend zniževanja cene opreme še večji od predvidenega," so pojasnili na direktoratu za energijo, ki ga vodi Janez Kopač.

"Pojavili so se tudi primeri, ko so bili potencialni investitorji pripravljeni strehe najemati proti plačilu in nudenju različnih ugodnosti najemodajalcem. To je samo potrjevalo, da gre v bistvu za določene dodatne dobičke na račun vseh odjemalcev električne energije," so razložili na ministrstvu in dodali, da "lahko s sistemom podpor, ki so v bistvu dovoljene državne pomoči, pokrivajo upravičene stroške proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, v katerih je razumen dobiček". "Ne smemo pa ustvarjati dodatnih dobičkov," so poudarili.

To posledično dokazuje, da se država vsaj uradno za znižanje sofinanciranja fotovoltaičnih objektov ni odločila zato, ker bi ji v shemi za podpore obnovljivim virov energije zmanjkalo denarja. Po dostopnih podatkih so sicer lastniki fotovoltaičnih objektov prejeli manj kot štiri odstotke sredstev v skoraj 30 milijonov evrov "težki" shemi. V njej naj bi letos vsi odjemalci električne energije prek prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom iz obnovljivih virov "zbrali" približno 70 milijonov evrov.

"Pričakujemo, da bo delež fotovoltaike v letu 2010 nekoliko porasel, vendar predvidoma ne bo dosegel deležev nekaterih drugih skupin, na primer hidroelektrarn ali termoenot (biomasa, bioplin), ki na leto proizvedejo več energije na enoto inštalirane moči. Izplačila so namreč odvisna tudi od količine proizvedene energije," so nam pojasnili na Borzenu.

Kot smo že poročali, na ministrstvu načrtujejo, da bodo priznane referenčne stroške za naložbo v sončno elektrarno vlagateljem, ki bodo začeli prejemati podpore z novim letom, že v prvem letu namesto za sedanjih sedem odstotkov znižali za dvajset odstotkov. Tolikšnega odbitka so bili lastniki fotovoltaičnih objektov sicer deležni šele po treh letih od začetka prejemanja podpor. Že leta 2012 bo država od referenčnih stroškov odbila 30, leta 2013 pa že 40 odstotkov, s čimer bo krepko zmanjšala osnovo za obračun prejetih obratovalnih podpor.

Kljub temu na ministrstvu "ocenjujejo, da se vlaganja v fotovoltaiko zaradi znižanja podpor ne bodo bistveno zmanjšala, saj se bo znižala tudi nabavna cena elementov fotovoltaičnih naprav. Po uradnih podatkih je v Sloveniji do zdaj zeleno luč (beri: deklaracijo Agencije za energijo) za obratovanje dobilo 378 objektov, od tega letos okrog 193. Njihova skupna inštalirana moč presega 14 megavatov, do konca leta pa naj bi se povečala še za tri ali celo štiri megavate.

primoz.cirman@dnevnik.si