Gre za predlog, ki ga je ministrica za gospodarstvo Darja Radić že v četrtek vložila na sejo vlade, a je ta zaradi nasprotovanja ministra za finance Franca Križaniča obravnavo preložila za en teden. Zdaj se "fronta" seli na odbor, v katerem sedijo ključni ministri, pristojni za področje gospodarske in finančne politike, in ki je nekakšna predhodnica odločanja na vladi. Da bo prav razprava na odboru ključna za odločitev vlade, je že na četrtkovi seji po neuradnih informacijah poudaril tudi predsednik vlade Borut Pahor. Odbor, ki je imel točko o HSE še včeraj popoldne na dnevnem redu današnje seje, sicer vodi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, ki je tako kot minister za visoko šolstvo Gregor Golobič javno večkrat kritiziral vodenje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ).

Kot je znano, je prav ocena vodenja največje energetske naložbe v zgodovini samostojne Slovenije že več mesecev kamen spotike med nekaterimi ministri in odgovornimi v HSE. Pri tem naj bi Radićeva nadzornikom holdinga, ki jih vodi Franc Žerdin, v predlogu za njihovo zamenjavo očitala, da so vplivali na poslovodstvo HSE, to pa je zato omililo vsebino poročila o vodenju projekta blok 6, ki ga je poslalo na vlado. Posledično naj bi s tem nadzorniki generalnemu direktorju HSE Borutu Mehu preprečili zamenjavo direktorja TEŠ Uroša Rotnika.

Žerdin je sicer včeraj na Radićevo naslovil odprto pismo, v katerem je poudaril, da so na vlado v dobrem letu odposlali več kot tisoč strani dokumentacije o projektu blok 6. "Upravičeno sklepamo, da vaši sodelavci gradiva ne berejo in vas o projektu ne seznanjajo objektivno, saj od njih vedno znova dobivamo enaka vprašanja. Nenehno moramo dokazovati že večkrat dokazane resnice, na primer o zalogah premoga, stroških predčasnega zapiranja Premogovnika Velenje in zaustavitvi projekta," je zapisal Žerdin, ki je nad nezaupanjem ministrice "začuden".

Puščico je usmeril v direktorat za energijo, ki ga vodi Janez Kopač. "Motijo nas vedno nova, z ničemer argumentirana sumničenja s strani direktorata v pravilnost vodenja projekta ter popačeni podatki, ki jih posreduje vam in na vlado," je poudaril Žerdin. Pri tem je zanikal, da je nadzorni svet vplival na poslovodstvo HSE pri pisanju poročila o TEŠ in dodal, da "so posamezni nadzorniki o njem izrekli svoje neobvezujoče mnenje". "Očitki o naši nestrokovnosti so krivični, ker se z nami niste želeli srečati in se tako z našim delom niste mogli neposredno seznaniti," je še v pismu ministrici ocenil Žerdin.

Kot smo že poročali, je Radićeva za nove nadzornike HSE predlagala Vekoslava Korošca, Draga Dolinarja, Jadranka Medaka in Marjana Ravnikarja.

primoz.cirman@dnevnik.si