Tako je skrivnostne nasledstvene rabote domnevno hudo obolelega severnokorejskega voditelja komentiral Bradley Martin, avtor obsežne knjige o dinastiji Kimov iz leta 2004 z naslovom Under the Loving Care of the Fatherly Leader (Pod ljubečo skrbjo očetovskega vodje).

Uradno je bil Kim Jong Un na partijskem kongresu - ti so v skoraj hermetično zaprti komunistični državi redki kot sončni mrki - zgolj povzdignjen v generala in imenovan za podpredsednika centralne obrambne komisije, hkrati pa je sedel v centralni komite vladajoče delavske stranke. To je bilo prvič, da so severnokorejski mediji omenili Jong Una, pri čemer so se izognili podatku, da gre za najmlajšega sina njihovega Dragega vodje. V edinstveni komunistični dedni vladavini bo moral Jong Un verjetno še nekaj časa počakati, da bo po Velikem (ded Kim Il Sung) in Ljubljenem vodji dobil svoj veličastni vzdevek za severnokorejsko ljudstvo. Nekateri mediji na tujem pa so ga že poimenovali za Fantomskega vodjo, kar najbolje ustreza njegovi skrivnostni biografiji.

V Švici pod izmišljenim imenom

Neznanka ni samo Kim Jong Unov rojstni datum, umeščen na konec leta 1983 ali začetek naslednjega, različno zapisujejo tudi njegovo ime, temeljno izobrazbo pa si je pridobil pod izmišljenim imenom v Švici, od koder izvira tudi njegova zadnja fotografija, s katero so ga še kot dečka predstavljali zahodni mediji. S slednjimi v prihodnje ne bo več težav, saj so menda za njegov izstop iz anonimnosti v severnokorejski javnosti že pred časom natisnili deset milijonov portretov, ki naj bi se pojavili v vsakem tamkajšnjem gospodinjstvu ob podobi njegovega očeta in deda, komponirane in ubesedene pa so tudi ustrezne hvalnice, ki naj bi jih ljudstvo pelo naslednjemu vladarju iz dinastije Kimov.

Nasledstva mu ni prineslo prvorojenstvo, saj ima dobro desetletje starejšega polbrata Kim Jong Nama ter okoli dve leti starejšega brata Kim Jong Chula, za katerega se ve, da je obiskoval mednarodno šolo v švicarskem Bernu. Za Jong Una trdijo, da je od leta 1996 do 2000 obiskoval šolo v bližnjem Liebefeldu, vendar pa je tamkajšnji mestni šolski upravitelj, potem ko so se lani razširile govorice o severnokorejskem "prestolonasledniku", lahko potrdil le, da so imeli učenca iz omenjene države, ki je lepo obvladal angleščino, nemščino in francoščino, se vživel v okolje ter bil marljiv in ambiciozen.

Špekulacije o Jong Namu kot možnem nasledniku Ljubljenega vodje so potihnile že pred desetletjem, ko je svojega očeta spravil v neroden položaj ujet z lažnim potnim listom na letališču v Tokiu z izgovorom, da je želel obiskati tamkajšnji Disneyland. Kim Jong Il tudi ni polagal veliko upov v prvega sina s svojo tretjo partnerico, na japonskem rojeno korejsko plesalko Ko Young Hee, ki je emigrirala v Severno Korejo, saj naj bi zanj dejal, da se je preveč poženščil. Očitno pa je bolezen terjala, da je Jong Il za razliko od svojega očeta, ki ga je v skrivnosti diktatorske vladavine in kulta osebnosti uvajal poldrugo desetletje in ga prav toliko časa pustil v prestolonasledniški čakalnici vse do svoje smrti 1994, najmlajšega sina postavil v svoje čevlje že po dveh letih. Glavna uganka je zdaj, koliko časa bo imel politično neizkušen in docela anonimen mladenič doma in v tujini na razpolago, da v njih stopi naprej - v prvi vrsti pred domačo vojaško hierarhijo, prek katere Kim Jong Il kot šef centralne obrambne komisije obvladuje državo in državljane.

Imenovanje v najvišje oblastne organe je bilo za Jong Ila najlažji del nasledstvene aritmetike za ohranitev dinastije. Z Jong Unovim vstopom v korejsko javnost se začenja težja naloga izgradnje kulta osebnosti, za katero ni prav veliko časa, vsaj sodeč po govoricah, da je bil prvi partijski kongres po tridesetih letih, sklican za začetek minulega meseca, dvakrat prestavljen zaradi Jong Ilovega slabega zdravja. Severnokorejci naj bi po navedbah nekaterih ubežnikov iz države in pritajenih disidentov tako rekoč neznanega sina Ljubljenega vodje z njegovo "najljubšo spremljevalko" vendarle sprejeli z obilo skepse.

Kim Jong Il je po Unovem rojstvu skušal sonarodnjakom svojo iz Japonske prebeglo ljubico predstaviti kot "Spoštovano mati", a mu je načrte presekala usoda. Ko Young Hee je že leta 2004 umrla, domnevno zaradi raka na prsih. Še večja neznanka pa je Jong Un sam, saj njegovi bodoči podaniki menda o njem ne vedo niti tega, da se navdušuje nad ameriško košarko in da je podedoval očetovo veselje do akcijskih filmov, pri katerih se navdušuje nad Jean-Claudom van Dammom, in tudi do dragih konjakov. In še, da po družinskem posestvu uprizarja vratolomne vožnje s prirejenim mercedesom.

O vsem navedenem se je razpisalo južnokorejsko in drugo svetovno časopisje, medtem ko je severnokorejska propagandna mašinerija poskrbela, da bodo Unovi sonarodnjaki dobili pravo sliko. Eden internih propagandnih dokumentov, ki je prišel v roke južnokorejskemu spletnemu časniku Daily NK, tako za Jong Una navaja, da je "genij nad geniji", da je "naravno obdarjen s posebnimi sposobnostmi" ter da "ga nihče na tem svetu ne more premagati, ko gre za njegovo prepričanje, voljo in pogum."

Krut kot oče

Kdo torej je Kim Jong Un? Nekateri zahodni politični analitiki mu pripisujejo določeno karizmo in voditeljske sposobnosti, ki naj bi jih pokazal že med petletnim šolanjem na vojaški univerzi Kim Il Sung v Pjongjangu. Drugi dodajajo, da se je že na neizpostavljenih položajih v nacionalni obrambni komisiji pokazal za podobno neusmiljenega kot njegov oče. Za razliko od njega naj bi se več ukvarjal z drugimi ljudmi, a ostajal podobno krut ter, čeprav o tem ni nobenih zanesljivih podatkov, sprožal čistke proti posameznikom v omenjeni komisiji, za katere je menil, da mu nasprotujejo.

Del teh ocen napajajo navedbe nekdanjega Kim Jong Ilovega japonskega šefa kuhinje, ki je spomine na bivanje pri severnokorejskem diktatorju objavil pod psevdonimom Kenji Fujimoto. Ta je takrat šele sedemletnega Jong Una opisal kot zrcalno podobo očeta ne le po podobi, ampak tudi osebnostno. "Ko sem ga srečal, je bil v vojaški uniformi, roko pa mi je podal z izrazito sovražnim pogledom, kot bi hotel dejati: 'Kdo je ta odvraten Japonec'," je izkušnjo z Unom opisal Fujimoto.

Slabo zdravje Kim Jong Ila ter stoletnica rojstva Velikega vodje Kim Il Sunga, ki posthumno še vedno figurira kot oče naroda, naj bi bila odločilna pri hitri inavguraciji Kim Jong Una za uradnega dinastičnega naslednika. Načrtovane slovesnosti leta 2012 bodo po mnenju redkih poznavalcev Severne Koreje priložnost za utrditev kulta za zdaj še Fantomskega voditelja, če ne bo prej vmes posegla neusmiljena "dama s koso". A tudi za ta primer naj bi Jong Il zavaroval nasledstvo. Kot regenta ob (pre)mladem in politično neizkušenem Jong Unu, ki se mu obetata samo še večja mednarodna osama in domača beda, se omenjata njegova teta in stric.

Jong Ilova 64-letna sestra Kyong Hui in njen mož Jang Song Taek, ki že nekaj časa kotira kot drugi človek Severne Koreje, sta ob tokratnem premeščanju pjongjanških figur še okrepila svoj dvorni položaj. Nečak naj bi jima bil pri srcu tudi zaradi tragične izgube hčere, ki se s študija v Parizu zaradi tamkajšnje ljubezenske zveze ni hotela vrniti domov in je zaužila smrtonosni odmerek uspavalnih tablet. Toda po verjetni skorajšnji smrti Kim Jong Ila tudi njuna podaljšana očetovska skrb ne bo dovolj, da Jong Un ostane v očetovih čevljih. Fantomski vodja bo moral postati Ljubljeni in Veliki, in še to bo verjetno premalo, da bi Severnokorejci vzdržali še enega dinastičnega diktatorja.