Razlog za pripravo posebnega zakona za posle v neevropskih državah naj bi bili prav posli SCT v Libiji, za katere gradbinec že več mesecev neuspešno išče garancije in zavarovanja pri konzorciju slovenskih bank z NLB na čelu in državni SID banki. Na kakšen način naj bi "okrepili pravne podlage" za takšne posle, na ministrstvu ne razkrivajo.

Kot smo razkrili včeraj, SCT še vedno ni uspel pridobiti bančnih garancij in zavarovanj za približno 330 milijonov evrov vreden gradbeni posel v Libiji. Glavna težava pa naj bi bila tveganost posla zaradi kapitalske šibkosti SCT, zaradi česar je komisija SID banke od gradbinca zahtevala dokapitalizacijo. Poleg tega naj bi bil posel (pre)tvegan za državni proračun, saj bi morebitna unovčitev 50-milijonske garancije in posledičnih zavarovanj v pretežni meri bremenila državni proračun.

Na finančnem ministrstvu so nam dejali, da komisija še ni sprejela dokončne odločitve glede odobritve zavarovanj, vendar tveganj niso želeli komentirati. Vsi podatki o poslu so poslovna skrivnost, so dejali. Prav tako niso ne potrdili ne zanikali, ali so se ministri in premier Borut Pahor o zavarovanju omenjenega posla kakor koli usklajevali, glede na to, da so člani komisije (v njej so predstavniki kar treh ministrstev) soglasno zavrnili odobritev zavarovanj oziroma so SCT postavili dodatne zahteve, vključno z dokapitalizacijo družbe. Odgovora na to vprašanje nismo dobili niti v kabinetu predsednika vlade.

Tudi v SCT so bili zelo redkobesedni. Dejali so le, da garancije in zavarovanja še pridobivajo, zato zadev ne želijo komentirati. "Pridobivanje in izvajanje poslov v tujini so nedvomno priložnosti, ki zagotavljajo gradbincem preživetje ob zmanjševanju investicij v gradbeništvo v Sloveniji. Zato je sodelovanje z domačimi in tujimi bankami vitalnega pomena za izvedbo tako inženirskih kot tudi finančno zahtevnih poslov v tujini," so dejali. V SCT, katerega največji lastnik in vodja je Ivan Zidar, so sicer prepričani, da "vlada in ostale državne institucije v okviru svojih pristojnosti vlagajo maksimalen napor v rešitev problema s pridobivanjem garancij za omenjene posle".

barbara.hren@dnevnik.si