DPR, ki združuje 5800 koroških malih delničarjev Sija, želi s tožbo dokazati oškodovanje malih delničarjev, ki so svoj delež v Siju pridobili z zamenjavo certifikatov in z odrekanjem plačam ob sanaciji Slovenskih železarn v letih 1991 in 1992. DPR zahteva 20-odstotni delež v Metalu in Nožih, v podjetjih torej, ki spadata pod okrilje Sija, katerega 55,35-odstotni delež je država marca 2007 prodala ruskemu Koksu.

Današnja glavna obravnava je bila hitro zaključena. Sodišče je namreč že pred današnjo obravnavo zahtevalo pisna pričevanja prič, med drugim bivšega ministra za gospodarstvo Metoda Dragonje, nekdanjega predsednika uprave Slovenskih železarn Igorja Umka, direktorice DPR Kristine Slavič in predsednika nadzornega sveta DPR Janeza Klančnika, je za STA pojasnila Slavičeva.

Dejala je tudi, da sodišče kljub pozivom od gospodarskega ministrstva ni dobilo pogodbe o prodaji državnega 55,35-odstotnega deleža Sija ruskemu Koksu.

Če tožba za zamenjavo deležev ne bo uspela, je DPR vložila še podrejeno tožbo v višini 112,7 milijona evrov, s katero zahteva vračilo neizplačanih plač malim delničarjem s pripadajočimi obrestmi.

Hkrati s to tožbo je DPR vložila tudi tožbo za ugotavljanje ničnosti sklenjene pogodbe med državo in rusko skupino Koks, pri čemer DPR kot razlog navaja kršenje protikorupcijske klavzule, obravnava v tej tožbi pa po navedbah Slavičeve še ni bila razpisana. Slavičeva je povedala tudi, da omenjeno prodajo preverja tudi Računsko sodišče.