V njem je bilo navedeno, da je finski kriminalist Kaj Erik Björqvist na vprašanje, ali v »tej fazi preiskave razpolaga z dovolj gradiva, da lahko z gotovostjo reče, da se je denar iz finskega nacionalnega podjetja Patria ob nakupu njegovih osemkolesnikov stekel v našo nekdanjo največjo koalicijsko stranko SDS«, odgovoril pritrdilno. »O tem imamo ogromno podatkov,« naj bi izjavil Finec.
SDS, ki jo zastopa odvetnica Nina Zidar Klemenčič, trdi, da gre za neresnične trditve, s katerimi je časopis grobo posegel v njen ugled, zato zahteva tudi javno opravičilo. Poudarja, da je Karba stranko neposredno obtožil tudi tega, da je prejemala podkupnine in z njimi financirala brezplačne časopise, kar je še dodatno umazalo njeno ime. SDS namreč že od svoje ustanovitve zagovarja pravno in pošteno državo ter najodločneje nasprotuje nepoštenim in nezakonitim poslovnim praksam, piše v tožbi. Tožnica še opozarja, da je Björqvist pozneje odločno zanikal, da je Karbi izrekel sporne besede.

Delo oziroma njegov pooblaščenec Stojan Zdolšek odgovarjata, da je slednje res, a Finec je Karbi pojasnil, da je to moral storiti in da bo izjavo po potrebi potrdil. Po objavi članka je Björqvist takratnemu odgovornemu uredniku Dela Darijanu Koširju povedal, da je pretok denarja iz Patrie v SDS »ena glavnih smeri preiskave«. Delo poudarja, da Karba ni zapisal, naj bi SDS podkupnino uporabila za financiranje brezplačnikov, je pa zapisal Finčevo izjavo, da so brezplačniki »velik del sestavljanke celotne zgodbe«.

Včeraj je Zidar Klemenčičeva predlagala zaslišanje Janše, Björqvista in glavnega tajnika SDS Dušana Strnada, v sodni spis pa je vložila poročilo računskega sodišča o pravilnosti financiranja volilne kampanje leta 2008 ter bilanco SDS za to isto leto. Predlagala je, naj finančni izvedenec oceni, koliko Delo zasluži s prodajo oglasnega prostora, kar naj bi bil eden od kriterijev za odmero odškodnine. Zdolšek pa je poudaril, da je pri izbiri in sklenitvi pogodbe s Patrio nedvomno prišlo do korupcije v samem državnem vrhu. V zvezi s tem je predlagal zaslišanje predsednika uprave Patrie Jorma Wiitakorpija, njenega predstavnika v Sloveniji Andreja Mladenova, svetovalca na Dunaju Wolfganga Riedla in Reija Niittynena, vodjo Patriine prodaje. Predlagal je, naj si sodišče ogleda kazenski spis, ki je nastal na podlagi obtožnega predloga zoper Janšo, Jožeta Zagožna, Toneta Krkoviča, Walterja Wolfa in Ivana Črnkoviča. Zdolšek je dejal, da SDS nima takšnega ugleda kot zatrjuje, pri tem pa nanizal vrsto primerov iz njenih vrst: od različnih izjav Pavla Ruparja in njegovih postopkov pred sodiščem do Branka Mariniča, ki 33 mesecev ni plačeval položnic za stanovanje in naj bi na sumljiv način opravil izpit iz nemškega jezika ter obnašanja poslanke Eve Irgl in njenega razlaganja o nošenju tangic.

Sojenje se bo z zaslišanjem Janše in Karbe nadaljevalo 18. novembra.