Oglasilo se je že sedem združenj sindikatov igralcev iz ZDA, Avstralije, Velike Britanije in Kanade, ki zatrjujejo, da se producenti filmov z njimi ne želijo pogajati o plačilnih pogojih. Sindikati, ki delujejo pod okriljem Mednarodne zveze igralcev (FIA), pravijo, da so se igralci na Novi Zelandiji nekaj let „borili s pogodbami brez sindikatov“. Ravno te pa ne zagotavljajo minimalnih zagotovil za plačila in delovne pogoje, pa tudi nikakršnega plačila za predvajanje filma v prihodnosti, kakor tudi ne plačila v primeru morebitne odpovedi snemanja.

„Mednarodna zveza igralcev se je odločila, da je čas, da igralci z vsega sveta podprejo svoje kolege na Novi Zelandiji in zahtevajo sindikalne pogodbe za vse igralce, ki sodelujejo pri snemanju filma The Hobbit.“

To je le še zadnji udarec, ki je prizadel film, snemanje katerega se prelaga že več let. Snemanje so najprej za nedoločen čas odložili zaradi finančnih težav podjetja New Line in studia MGM. Tako naj bi se snemanje pričelo že lani, a se bo pričelo šele leta 2011.