Srbska vlada je obenem do 30. junija 2011 podaljšala rok, do katerega imajo slovenska podjetja, ki se soočajo s problematiko svojega premoženja v Srbiji, možnost, da predložijo zahtevek za vračilo lastnine oz. ugotovitev lastniškega deleža v teh podjetjih.

Podjetja, ki bodo šele sedaj predložila zahtevek, bodo imela do 30. septembra 2011 čas, da s srbskimi dosežejo sporazum glede statusa premoženja. Za vsa podjetja, ki so zahtevke že vložila, pa je ta rok 28. februar prihodnje leto, je danes poročala srbska tiskovna agencija Beta, njeno pisanje pa so za STA potrdili na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve.

Prejšnja roka sta bila 30. junij in 30. september letos.

S to odločitvijo imajo slovenska podjetja sedaj več časa, da predajo z ustrezno dokumentacijo dopolnjeno zahtevo za vračilo lastnine na območju Srbije.

Beograd je v okviru privatizacijske zakonodaje junija 2008 sprejel uredbo o zaščiti premoženja delov podjetij, ki imajo sedež na ozemlju nekdanjih republik SFRJ. Na podlagi uredbe so nato na prvi dražbi julija predlani prodali 16 podjetij. Kasnejše dražbe pa so zaradi protesta več držav, tudi Slovenije, odpovedali.

Srbska vlada je tudi ob prizadevanju slovenske vlade od takrat že večkrat podaljšala rok, do katerega se morajo slovenska podjetja s srbskimi dogovoriti o statusu premoženja, ki ga po razpadu nekdanje Jugoslavije upravljajo Srbi.