Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na italijanske vire, naj bi bila Tedeschi in še nek manager IOR osumljena, da sta kršila zakonodajo, ki od bank zahteva, da razkrijejo podatke o finančnih transakcijah. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so začasno zaplenili denar iz skladov IOR in finančne ustanove Credito Artigiano.

Vatikan je v odzivu na zasego sredstev in uvedbo preiskave izrazil osuplost in presenečenje. Poudarili so, da si že nekaj časa prizadevajo svoje finance narediti transparentnejše. Prav tako pa so izrazili polno zaupanje v Tedeschija, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Italijanski mediji so v preteklosti poročali, da preiskovalci sumijo, da naj bi subjekti s fiskalno rezidenco v Italiji zlorabljali IOR tako, da so prekrili poneverbe ali davčne utaje. IOR upravlja s transakcijskimi računi verskih rodov in katoliških združenj in uživa koristi od statusa offshore, ki ga ima Vatikan.

IOR je Tedeschija, ki je bil v preteklosti v Italiji predstavnik španskega bančnega velikana Santander, na čelo banke imenoval septembra 2009, njegovo imenovanje pa naj bi pripomoglo k večji transparentnosti banke.