Kot je pojasnil Dolar, se bodo z gospodarstvo ministrico Darjo Radić sestali konec tega tedna oz. v začetku prihodnjega tedna. Če pogovor z ministrico ne bo šel v smeri dogovora, bo stavkovni odbor napovedal stavko, je dejal in dodal, da bi lahko bila v tem primeru stavka sredi oktobra.

Energetiki bodo, če bo do stavke prišlo, stavkali do izpolnitve stavkovnih zahtev. Te še niso dokončno oblikovane in usklajene, ko bodo, jih bodo tudi uradno predstavili, je povedal.

Po današnjem predlogu bodo stavkovne zahteve štiri, in sicer dogovor o reorganizaciji elektrodistributerjev, jasen odgovor, kaj bo s projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in novim kotlom v Termoelektrarni Trbovlje ter v primeru, da ne pridejo do dogovora, še odpoklic generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janeza Kopača.

Sindikat s štirimi predlogi reorganizacije

Sindikat je ministrstvu ponudil štiri predloge reorganizacije, ki gredo po Dolarjevih pojasnilih v smer, da vseh pet elektrodistributerjev - gre za Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor, Elektro Celje in Elektro Gorenjska - ostane v takšni obliki, kot so zdaj, da pa za omrežni del pridobijo koncesijo.

Na gospodarskem ministrstvu so povedali, da so primerjalno analizo različnih modelov reorganizacije od predstavnikov sindikatov prejeli v četrtek. "Ministrstvo bo predlog sindikatov podrobneje proučilo, zatem pa bo ministrica predstavnike sindikatov znova povabila na pogovor," so poudarili.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je zaradi napovedane reorganizacije avgusta lani izvedel dvourno opozorilno stavko in za 14. september napovedal splošno stavko. Stavko so nato, potem ko so s takratnim gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom podpisali dogovor o nadaljevanju socialnega dialoga o reorganizaciji distributerjev, zamrznili.

Ugotovitve računskega sodišča

Vlada je predlog reorganizacije elektrodistributerjev pripravila zaradi revizijskega poročila računskega sodišča o ureditvi izvajanja gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije (Sodo). Računsko sodišče je ocenilo, da izvajanje gospodarske javne službe Soda v drugi polovici leta 2007 ni bilo uspešno, učinkovito in gospodarno, in sicer predvsem zaradi ohranitve lastništva infrastrukture v elektropodjetjih in sklenitve pogodbe o najemu infrastrukture med Sodom in elektropodjetji.

Ministrstvo je predvidelo reorganizacijo v štirih korakih: razdelitev sedanjih petih distribucijskih podjetij na pet tržnih in pet omrežnih družb, dokapitalizacija Soda z državnim deležem v petih omrežnih družbah, pridobitev 100-odstotnega deleža v omrežnih družbah, ali z odkupom ali z menjavo, ter združitev Soda in omrežnih podjetij v enovito družbo.