Dirka v Španiji je bila tudi v znamenju tragične nesreče na prejšnji dirki v Misanu. Dirkači so se z minuto molka spomnili na Japonca Šojo Tomizavo, ki se je smrtno ponesrečil med preizkušnjo razreda moto2.

Na elitni dirki v Aragoniji je v razredu motoGP Stoner pokvaril domače slavje. Za prvo zmago v sezoni je nekdanji svetovni prvak potreboval kar 13 dirk. A zanjo je poskrbel v velikem slogu, saj je bil najboljši že na sobotnih kvalifikacijah. Prvo startno mesto je spremenil tudi v prvo mesto na koncu dirke. "Zahvalil bi se rad vsem, ki so mi pomagali. Ekipa je delo opravila odlično in šlo je brez težav. Opravičujem se, ker je trajalo tako dolgo, da sem prišel do najvišje stopničke," je po tekmi z nasmeškom razlagal Avstralec Casey Stoner.

Drugo mesto je osvojil domačin Dani Pedrosa, ki pa ni imel prave možnosti za napad na vodilnega. Možnosti za zmago je zapravil s slabim startom, ko je padel na peto mesto in se moral potem prebijati v ospredje. Na koncu je bila razlika med Stonerjem in Pedroso pet sekund. Bolj razburljivo je bilo v boju za zadnjo stopničko, kjer je moral vodilni v SP Jorge Lorenzo dva zavoja pred ciljem priznati premoč Nickyju Haydnu. Američan se je tako sploh prvič v sezoni 2010 povzpel med zmagovalce. S tem pa je tudi končal izjemen niz Lorenza: Španec je bil namreč doslej na vseh 12 dirkah sezone vselej med prvimi tremi.

Manj zadovoljen je bil branilec naslova Valentino Rossi, ki ni mogel višje od šestega mesta. Peti je bil Američan Ben Spies, medtem ko je Andrea Dovizioso, ki se je tudi boril za to mesto, padel v zadnjem krogu.

Kljub le četrtemu mestu pa ima Lorenzo še vedno lepo zalogo pred tekmeci v skupnem seštevku. Do konca sezone so še štiri preizkušnje, zdaj pa ima Lorenzo še 56 točk prednosti pred Pedroso (284-228). Današnji zmagovalec Stoner je tretji s 155 točkami.

V razredu moto2 je tretjo zmago v sezoni slavil Iannone. Pred tekmeci je končal z udobno prednostjo šestih sekund, za preostali stopnički pa so se borili Julian Simon, Gabor Talmacsi in Toni Elias. Brez nagrade je ostal slednji, ki pa še vedno prepričljivo vodi v SP, saj ima 224 točk, Simon pa 148. Najšibkejši razred je prinesel tesen razplet in domače slavje. Zmagal je Pol Espargaro, a le pol sekunde pred rojakom Nicolasom Terolom. Tretji je bil Britanec Bradley Smith. Skupno sta prav tako v ospredju današnja najboljša, a v obrnjenem vrstnem redu - Terol ima 208 točk, Espargaro pa 202.

Naslednja dirka bo VN Japonske v Motegiju, 3. oktobra.