Javno podjetje Stadtwerke Wolfsburg je osumljeno, da je finančno podprlo volilno kampanjo stranke CDU. Državno tožilstvo v Braunschweigu v zvezni deželi Spodnja Saška je danes uvedlo preiskavo zaradi suma poneverbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Očitki so usmerjeni proti direktorju javnega podjetja Markusu Karpu, ki so ga medtem na lastno željo suspendirali, in proti nekdanjemu tiskovnemu predstavniku Maiku Nahrstedtu, ki so ga medtem že odpustili. Oba naj bi na stroške podjetja vodila volilno kampanjo CDU. Med drugim gre tudi za volilno kampanjo za deželne volitve leta 2003, pri katerih je prvič na Spodnjem Saškem prišel na oblast takratni ministrski predsednik Christian Wulff (CDU).

Nekdanji tiskovni predstavnik Nahrstedt je po številnih sporih s Stadtwerke Wolfsburg sebe in svojega nadrejenega Karpa prijavil nadzornemu svetu, da je leta 2001 in 2006 delno na stroške javnega podjetja vodil volilno kampanjo župana Wolfsburga Rolfa Schnelleckeja (CDU), in pa volilno kampanjo Christiana Wulffa za premierski položaj leta 2003. Tako Karp kot Schnellecke sta očitke zavrnila.

V povezavi s podjetjem Stadtwerke Wolfsburg je državno tožilstvo v Braunschweigu sicer vložilo štiri ovadbe, še navaja dpa.

51-letni Christian Wulff je bil 30. junija letos izvoljen za nemškega predsednika in s tem postal najmlajši predsednik v zgodovini Nemčije. V predsednikovem uradu preiskave danes niso komentirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.