Vendar pa se znanstveniki zavedajo, da bi prihodnost nanotehnologije v prehrambeni industriji lahko stopila na precej tanek led, tako kot gensko spremenjena prehrana. Zaradi slabe informiranosti ljudi bi lahko tudi hrana, obdelana z nanotehnologija, dobila vzdevek "Frankenstainova kuhinja".

"Če bi bila prehrambena industrija bolj odprta, bi ljudem lahko pokazali, kaj bo čez dve leti prišlo na police. Če družbe ne bomo pripravili na te produkte, potem bomo odlično priložnost vrgli v vodo," je dejal Frans Kampers.

Raziskovalcem na britanskem prehrambenem inštitutu je uspelo odkriti način, na katerega s pomočjo nanotehnologije razbijejo maščobe na manjše dele. Spremenjena prehrana ljudem da občutek, da so siti, čeprav so pojedli manj kaloričen obrok. "Največ maščob lahko najdemo v emulzijah, kot so juhe, jogurti, sladoled in majoneza," je dejal predstavnik inštituta Peter Wilde. "Z analizo procesa prebavljanja poskušamo najti najbolj racionalni in počasni način prebavljanja maščob," je dodal. Če je prebava upočasnjena, potem zadnji del tankega črevesa "začasno zaspi", možgani pa prejmejo signal, da so siti, čeprav je oseba zaužila manj maščob.

Z nanotehnologijo bi lahko maščobe v hrani "zaklenili" v mehurčkaste strukture, ki bi različne maščobe v prebavila spuščale postopma.