V slovenski ekipi je pet žensk in pet moških. Poleg treh najboljših tekmovalk in nespornih favoritk za kolajne Natalije Gros, Mine Markovič in Maje Vidmar se bosta preizkusili še Asja Gosar in debitantka na članskih tekmovanjih 17-letna Tina Šušteršič, v moški ekipa pa so poleg favorita za najvišje uvrstitve Klemena Bečana še njegov brat Jure, Jernej Kruder, Matej Sova in novopečeni mladinski svetovni prvak, debitant na članskih tekmovanjih 17-letni Jure Raztresen. Grosova, Markovičeva, brata Bečan in Kruder se bodo preizkusili v vseh treh disciplinah (težavnost, balvani, hitrost) ter se potegovali tudi za kombinacijske uvrstitve.

Najuspešnejše za Slovence je bilo minulo EP v Parizu pred dvema letoma, na katerem je slovenska vrsta osvojila pet kolajn. Grosova zlati kolajni v balvanih in kombinaciji, Vidmarjeva srebro v težavnosti, Markovičeva bron v težavnosti in Bečan bron v kombinaciji.

"Zavedamo se, da bo rezultate iz Pariza težko ponoviti, vendar so apetiti tokrat še nekoliko večji," je pred prvenstvom razmišljal trener športnega plezanja Simon Margon, ki bo skupaj z Aljošo Gromom skrbel za postavitev smeri v težavnosti na novi steni v Imstu, kjer si Slovenci obetajo stopničke. Tudi v Innsbrucku, na balvanski preizkušnji, ima največje apetite kot branilka naslova Grosova, ki je letos trikrat pristala tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu.

Tri najboljše športne plezalke Grosova, Markovičeva in Vidmarjeva so se pred prvenstvom udeležile tekem svetovnega pokala v Aziji ter jim je za daljše priprave prav za prvenstvo zmanjkalo časa, medtem ko je večji del ekipe, ki je ostal doma, pod vodstvom trenerja Romana Krajnika precejšen del treningov opravil na veliki steni v Šmartnem pri Litji. Del priprav so opravili tudi na tekmovalni steni v Imstu ter v Innsbrucku, torej na prizorišču EP.

"Želje in pričakovanja so visoka. Največja želja je medalja, lahko tudi dve," malce v šali pove Grosova, ki letos še ni stala na stopničkah. "Če bom ohranila mirno glavo in mirne živce, verjamem, da bo šlo po pričakovanjih, Imam res dobre občutke tako na steni kot izven nje in na to se bom oprla. Stopničk si res močno želim. Za tisto piko na i, ki mi je letos zmanjkala, pa bo potrebno še malce sreče," je dejala Grosova.

"Odločitev, da ne tekmujem v Aziji je bila zavestna. Azijska turneja me je ponavadi povsem izčrpala, zato sem raje mesec dni doma in v Avstriji pilil formo za najpomembnejšo tekmo. Mislim, da je bila odločitev pravilna. Lahko rečem, da sem pripravljen in komaj čakam začetek prvenstva. 15. gremo na polno, pred tem pa bom v Avstriji še malo potreniral." je dejal Bečan, ki se je v Imst odpravil pred ostalo ekipo. "Nova stena v Imstu je zelo visoka in nas bo 'navijal', kar bo še zabavno, ampak meni je to všeč," je še dodal.

Za razliko od Bečana se bo Markovičeva s steno prvič seznanila na prvenstvu, izziva pa se tako kot ostali prav nič ne boji: "Glede EP vem, da sem zelo dobro pripravljena, tako v balvanih kot tudi v težavnosti ciljam na finale. Mislim, da se v obeh disciplinah lahko borim tudi za stopničke. V balvanih letos nisem bila na stopničkah, ampak vseeno se mi ne zdijo tako daleč. V težavnosti, čeprav letos dlje od sedmega mesta nisem prišla, pa mi zelo pogumni nastopi iz polfinalov v svetovnih pokalih, ko sem tudi vodila, dajejo zelo dobro popotnico za naprej."