Ker se najboljša slovenska telovadca Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan še ubadata s poškodbama hrbta in pred oktobrskim svetovnim prvenstvom ne načrtujeta nastopov na svetovnih pokalih, so v tem delu sezone vse oči uprte v Bertonclja, ki je v spomladanskem delu svetovnega pokala na konju z ročaji dosegel tri zmage (Cottbus, Maribor, Moskva) in je tudi prvi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG).

Bertoncelj si želi tudi jeseni nadaljevati v podobnem slogu in danes je naredil prvi korak v tej smeri, ko se je prebil v nedeljski boj za odličja. "V današnjih kvalifikacijah sem se odločil nastopiti z lažjo vajo z izhodiščem 16 točk, na koncu pa sem prikazal še za tri desetinke točke lažjo, ker sem se zapletel pri seskoku in izvedel le prvino C težavnostne stopnje. Če sem povsem pošten, sploh ne pomnim, kdaj sem imel nazadnje tako nizko startno oceno (15,7 točke - op. STA)," je uvodoma v pogovoru za STA povedal 26-letni telovadec Narodnega doma in o kvalifikacijskem nastopu dodal: "Določene stvari v vaji sem dobro izvedel, določene pa kar nekako z rezervo. Kaj pa vem? Morda tudi zato, ker je bila to prva tekma in sem bil mogoče na orodju še malo bojazljiv."

"V končni fazi sem lahko zadovoljen, da sem prišel v finale, kar je bil danes moj glavni cilj. A jutri bo pa treba iti na polno. V finalu bom delal šest do sedem desetink točke težjo vajo in upam, da jo bom prikazal tako, kot se spodobi. Na treningih mi je šla zelo dobro in upam, da mi bo uspela," je pred nedeljskim finalom napovedal Bertoncelj, ki je za glavna tekmeca v boju za zmago izpostavil domačina Donna-Donnyja Truyensa in Britanca Lewisa Smitha: "Poleg Truyensa in Smitha sta seveda tu še kitajski telovadec Weiyang Guo ter Italijan Alberto Busnari in mislim, da se bo nas pet udarilo za najvišja mesta. Odvisno pač, kako bomo naredili oziroma če bomo naredili."

"S tem, kar sem danes prikazal, nisem zadovoljen. Zadovoljen sem s tem, da sem prišel v finale, kar je bil glavni cilj in temu nimam česa oporekati. Ampak rad bi pa prikazal lepo sestavo. Če mi bo uspela, bo tudi rezultat dober. Definitivno pa grem na visoka mesta, saj bi mi tistih nekaj točk za lestvico prišlo še kako prav pred nadaljevanjem sezone," je sklenil Bertoncelj.

Od Slovencev se je v današnjih kvalifikacijah na parterju predstavil tudi Rok Klavora, ki pa se mu je nastop povsem ponesrečil (10,425 točke) in je končal v ozadju, Gregor Saksida je na krogih nastopil s solidno sestavo, a so ga manjše napake ter velik korak pri seskoku stale finalnega nastopa; z oceno 14,075 je bil 12. Lepo pa je poleg Bertonclja na konju z ročaji telovadil Žiga Šilc. Prikazal je lepo sestavo, po besedah izkušenejšega reprezentančnega kolega Bertonclja je telovadil lepše kot on, a je imel smolo pri rusih, ko se je s prsti zapletel v ročaj in padel z orodja, tako da je za nastop prejel 12,5 točke. Alen Dimic se je predstavil na bradlji (11,000) in drogu (13,775), a je po slabših predstavah na obeh orodjih ostal brez finala.

V ženskem taboru so tokrat ostali brez finalnega nastopa. Še najbližje elitni osmerici je bila Tjaša Kysselef, ki je na preskoku z oceno 13,388 točke na devetem mestu zgolj za 37 tisočink zgrešila preboj v finale, dobro pa je nastopila tudi na gredi. Po besedah trenerja Andreja Mavriča pa se Fiona Novak (dvovišinska bradlja, gred, parter) in Ivana Kamnikar (bradlja, parter) tokrat nista najbolje odrezali, saj sta vse svoje nastope končali z napakami.