V obeh vrstah je prišlo do odpovedi. Že nekaj časa je jasno, da na Češkem ne bosta nastopila državni prvak Mitja Horvat in Bojan Ropoša, ki imata službene obveznosti, zaradi poškodbe pa je nastop odpovedala tudi najboljša igralka Jana Tomazini.

Obe reprezentanci bosta igrali v drugi kakovostni skupini, tudi tokrat pa se več pričakuje od fantov. Izbranci Bojana Raka, ki so lani v Stuttgartu izpadli iz elitne konkurence, bodo lovili vrnitev med najboljše, medtem ko bo cilj močno pomlajene ženske reprezentance obstanek v drugem razredu evropskega namiznega tenisa.

Da so fantje zmožni uresničiti cilj, dokazuje dosežek s svetovnega ekipnega prvenstva, kjer so se prav tako uvrstili med najboljše reprezentance. "Menim, da realno lahko pričakujemo uvrstitev med najboljše. A delo vsekakor ne bo lahko. Svoje bo moral opraviti Bojan Tokič, vendar sam ne bo mogel premagovati tekmecev, potreboval bo pomoč soigralcev," pred odhodom razmišlja Rak. Slovenija bo sicer igrala v predtekmovalni skupini E, skupaj z Norveško, Bolgarijo in Litvo. Nevarni bodo predvsem Norvežani, toda tudi oni Slovencem ne bi smeli ogroziti prvega mesta.

Tudi dekleta, ki so v Ostravo odpotovale brez v. d. selektorja Darjana Vizjaka (ekipo bo vodil Matej Petar) bodo v ekipni konkurenci igrale v predtekmovalni skupini E, družbo jim bodo delale reprezentance Italije, Grčije in Azerbajdžana. Težko je verjeti, da bi mlade Slovenke lahko presenetili prvi dve reprezentanci, Azerbajdžan pa bi vendarle morale premagati.